Mida hambad paljastavad nende omaniku kohta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambad
Hambad Foto: SCANPIX

Väljaanne Medical Daily kirjutab, et hambad võivad nende omaniku kohta üsna palju paljastada.

Identiteet – igaüks, kes on televiisorist vaadanud politseisarju teab, et laiba isikut saab kindlaks teha hammaste järgi. Kui ka hambakaarti ei ole, saab kogenud krimiuurija määrata hambaid vaadates isiku vanuse, soo, tema söömise-joomise harjumused ning isegi seda, kas ta mängib mõnda puhkpilli.

Luustiku tervis – hambavalu, hambaaugud ja igemeprobleemid võivad viidata lõualuuhaigusele. Tegemist võib olla luuprobleemidega nagu näiteks osteoporoos.

Iseloom ja vaimne tervis – psühholoogid seostavad hammaste krigistamist teatud iseloomujoontega. Kiristajad on tihtipeale agressiivsemad ja konkureerivamad, kuid samas ka depressiivsemad. Uuringu kohaselt 70 protsenti hammaste kiristajatest teeb seda stressi või depressiooni tõttu.

Hambad paljastavad ka selle, kes nende omanik kannatab söömishäirete all. Kui isikul on buliimia, siis ta võib oksendada palju ja maohape rikub hambaid. Anorektikud ei saa piisavalt vitamiine ja teisi vajalikke aineid ning selle tõttu võivad nende hambad lagunema hakata.

Dementsus – asjatundjate sõnul näitab hammaste massiline lagunemine enne 35. eluaastat, et inimese võib olla raske hamba-või igemehaigus. Selle taga võivad olla eelsoodumused kui ka vilets suuhügieen. Hammaste eest ebakorrapärane ja vale hoolitsemine võib mõjutada dementsushaiguse Alzheimeri tõve teket.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles