Video: «Ooperifantoom» lahkus proovisaalidest ja jätkab proove suurel laval

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vanemuine

Andrew Lloyd Webberi muusikali «Ooperifantoom» kauaoodatud esietendus toimub juba vähem kui kuu aja pärast, 4.

oktoobril Vanemuise suures majas. Ettevalmistusi lavastuse sünniks on tehtud juba ligemale aasta, alates sellest, kui mullu augustis võeti vastu lavakunstniku Iir Hermeliini ja kostüümikunstniku Ellen Cairnsi kavandid ja töökojad asusid nende alusel tööle.

Vanemuise teatrijuhi Toomas Petersoni sõnul on tegemist Vanemuise ajaloo kõige keerukama ja ressursinõudvama projektiga, millesarnast lähitulevikus plaanis korrata pole.

Vanemuisel on õigus anda kokku 40 «Ooperifantoomi» etendust, mis on jagatud kahele hooajale – 24 etendust jõuavad publikuni sel hooajal, neist kaheksa Tallinnas Nordea Kontserdimajas ning ülejäänud 16 etendust hooajal 2015/2016.

Vanemuise teatri koostöö Andrew Lloyd Webberi kompaniiga sai alguse 2002. aastal, kui Tartu Raekoja platsil esietendus muusikal «Evita». «Ooperifantoom» on kuues koostööprojekt Vanemuisega ning litsentsi saamine oli suur tunnustus vanemuislaste tehtud tööle.

Kahe aasta eest allkirjastas toonane Vanemuise teatri juht Paavo Nõgene Londonis lepingu Andrew Lloyd Webberi kompaniiga, mis andis Vanemuise teatrile õiguse tuua välja «Ooperifantoomi» uuslavastus. Tol hetkel oli Vanemuine kolmas teater maailmas, kellele anti  õigus tuua lavale oma versioon «Ooperifantoomist». Praeguseks on neid teatreid üle ilma lisandunud veelgi. Tegu oli vaieldamatult kõige väärtuslikuma litsentsiga, mille Vanemuine on läbi aegade omandanud, sest tegemist on väga rangelt kaitstud teatriteosega. Märkimisväärne on seegi, et Vanemuisel on õigus etendada «Ooperifantoomi» eesti keeles (inglise- ja soomekeelsete subtiitritega) ja kasutada teose 25. sünnipäevaks loodud suure sümfooniaorkestri arranžeeringut.

«Ooperifantoomi» Eesti versiooni lavastaja on Georg Malvius Rootsis, muusikajuht Tarmo Leinatamm ja dirigent Martin Sildos. Nimiosas on Norra tenor Stephen Hansen, teistes kandvates rollides osalevad Hanna-Liina Võsa, Maria Listra, Koit Toome, Kalle Sepp, Pirjo Püvi, Kristina Vähi, Reigo Tamm, Aivar Kaseste, Lauri Liiv, Priit Strandberg, Janika Sillamaa, Merle Jalakas, Linda Kolde, Hedi Maaroos, Simo Breede, Rasmus Kull jt. Lavastuses teevad kaasa ka Vanemuise sümfooniaorkester, ooperikoor ja balletitrupp, bänd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles