Kui mujal maailmas on veinimaitsja töö üsna eksklusiivne amet, siis Poolas on selleks viinamaitsja töö.
Poola viinamaitsjad alustavad tööd kell kuus hommikul
Poola viinatestijad peavad alluma väga karmidele reeglitele – ei tohi suitsetada, kohvi juua, vürtsikaid toite süüa ega parfüümi kasutada, kirjutab stuff.co.nz.
Nende tööpäev algab kell 6.00, kuna siis olevat maitsmismeel kõige efektiivsem.
Poznanis asuva viina kvaliteedikontrolli osakonna juhi Krystyna Gborczyki sõnul peab jook pidevalt kvaliteedile vastama ja selle tõttu on vaja inimtestijaid.
Testijad ei maitse mitte külma, vaid soojendatud viina, kuna selles tulevad maitseomadused paremini esile. Soojendatud viinal lastakse natuke aega kinnises anumas seista. Siis vaadatakse ta konsistentsi, läbipaistvust, nuusutatakse ja lõpuks maitstakse. Otsus kvaliteedi kohta langetatakse lõhna, maitse ja kraadide põhjal.
Möödunud aastal kuulutati välja konkurss uute testijate leidmiseks. Kandidaatidel lasti maitsta magusa, soolase, hapuka ja isegi metalli maitsega viinasid.
Üks, kes lõpuks välja valiti, oli Malgorzata Novak. Naise sõnul ei ole viinatestija töö just kerge.
«Minu tööpäev algab kell kuus hommikul. Kaheksa tunni jooksul proovin umbes 20 erinevat viinasorti. Arvesse tuleb võtta väga erinevaid nüansse ning neid tähele panna,» lausus naine.
Viinamaitsjate sõnul on viimasel ajal hakatud tootma ka erinevaid marjamaitselisi viinasid. Nende maitsmine on veegi raskem, kuna marjamaitse varjutab viinamaitse.
«Siis on erinevate elementide vahelise tasakaalu kindlaks tegemine märgatavalt raskem,» laususid viinatestijad.
Poolas on hakatud viina kvaliteedile ja puhtusele tähelepanu pöörama, kuna üha rohkem on hakatud võltsviina tootma.
«Võltsviinad ohustavad tarbijate tervist ning nende tarbimine võib lõppeda surmaga,» selgitasid viinadegusteerijad.
2009. aastal müüdi Poolas 250 miljonit liitrit viina. Viin on seal riigis õlle tarbimise järel teisel kohal.