Siberist leiti pronksiaegne luudest turvis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luudest turvis
Luudest turvis Foto: Siberian Times

Venemaa arheoloogid leidsid Siberist pronksiajastul valmistatud luudest turvise, mille vanus on 3500 – 3900 aastat.

Luurüü oli maetud ilma inimeseta Omski lähedale Irtõši jõe äärde ligi kahe meetri sügavusele, edastab The Siberian Times.  

Leitud turvisele tehakse analüüs, selgitamaks välja, millistest luudest see tehtud on. Oletatakse, et tegemist võib olla hirve-, põdra- või hobuseluudega.

«Me ei tea, miks see rüü lihtsalt maha maetud oli ja millisel eesmärgil. Kas see oli rituaalne ohverdamine?», lausus Venemaa arheoloogia ja etnograafia instituudi Omski osakonna teadlane Juri Gerasimov.

Oletatakse, et tegemist võis olla pühapaigaga.

«Tegemist oli kallist materjalist kaitserüüga. Sellist turvist tavaliselt ei maeta maha, kuna see võib  seda kahjustada,» nentis Gerasimov.

Turvis tuli välja paigast, kust on varem leitud esemeid perioodist kiviaeg kuni keskaeg.

Irtõši jõe ääres elasid kunagi Krotovi kultuuri esindajad, kes olid loomakasvatajad.

Samas meenutab see leid Samus-Seminskaja kultuuris valmistatud esemeid. Selle kultuuri esindajad pärinesid Altaist, mis asub Omski piirkonnast ligi 800 kilomeetri kaugusel kagus.

Teadlaste arvates võis see luudest rüü olla kas kingitus, saadud vahetuskaubana või sõjasaak.

Oletatakse, et seda võis kanda mõni tuntud sõjamees lahingus. «See oli väärtuslikum kui elu, kuna see kaitses elu,» teatas väljakaevamisi juhtinud Boris Konikov.

Kallihinnaline luuturvis restaureeritakse ning ära tulnud osad liimitakse tagasi.

Tehakse ka selle täpne koopia, mis pannakse näitusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles