Maa suunas on liikumas päikesetuul, mis võib mõjutada kommunikatsioonisüsteeme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeseloited ehk kuuma aine väljapaiskumised
Päikeseloited ehk kuuma aine väljapaiskumised Foto: SCANPIX

USA ookeani- ja atmosfääri agentuuri (NOAA) kosmoseilma ennustuste keskuse andmetel hakkas eile Päikeselt Maa suunas liikuma osakestepilv, mis võib kommunikatsiooni- ja elektrisüsteemid rivist välja lüüa ning mõjutada ka orbiidil olevaid satelliite.

Päikesest lähtunud laetud osakeste voog ehk päikesetuul peaks Maani jõudma lähipäevadel, edastab Yahoo News.

«Päikesetorm saab alguse päikeseloidetest ehk kuuma aine väljapaiskumisest. Loidetega kaasneb elektriliselt laetud osakeste voog ehk päikesetuul, mis võib mõjutada nii elektroonikat kui ka inimeste tervist. Veel ei ole täpselt teada, kas see voog võib Maal põhjustada tugevat geomagnetilist tormi,» selgitasid asjatundjad.

Päikeseloited sisaldavad miljardeid tonne vesiniku ja heeliumi ioone kui ka prootoneid ja elektrone. Selles on ka ultraviolett- ja röntgenkiirgust ning esineb ka raadiokiirgust.

Selliste kõrgsageduskiirguste tungimist Maa biosfääri takistavad Maad ümbritsevad atmosfäärikihid.

NOAA esindaja Bill Murtaghi sõnul on lähipäevadel rohkem andmeid selle kohta, kuidas Päikeselt lähtunud osakeste voog käitub.

Päikesetuule kõrvalnähtuseks on tavaliselt virmalised, mis tekivad kui Päikeselt lähtuv laetud osakeste voog põrkub kokku Maa atmosfääri osakestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles