Video: USA Canyonlandsi «tulnukad» on seniarvatust nooremad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USAs Utah osariigis Canyonlands National Parkis on kaljujoonised, mis kujutavad inimese suuruseid olendeid.

Utah ülikooli teadlaste uus uuring näitas, et need «tulnukaid» meenutavad kujutised on seniarvatust 1000 - 2000 aastat nooremad, edastab AP.

Punastele kaljudele tehtud kujutisi tuntakse kui Suurt galeriid ning need asuvad Horseshoe kanjonis.

Teadlaste sõnul tehti need kaljujoonised 1000 – 2000 aastat tagasi. Varem arvati, et need tehti 2000 – 4000 aastat tagasi.

Põhja-Ameerika kaljujooniste eksperdi David Whitley sõnul võisid need teha küttimiselt ja koriluselt põllumajandusel üle läinud hõimud.

Ta lisas, et nende joonistuste ja nende tegijate ümber on veel palju mõistatusi.

«Need on tehtud esialgselt arvatust hiljem, sest piltidelt paistab üleminek ühelt ühiskondlikult korralt teisele. Neist peegeldub uus ideoloogia, religioon ja tavad,» selgitas antropoloog Steven Simms.

Kaljujooniste täpse aja kindlaks tegemine on väga keeruline ning on vähe teadlasi, kes sellega tegeleb.

Hiljutise uuringu juured asuvad kaheksa aasta taguses ajas kui üks entusiast tõi rahvuspargist kaasa punase liivakivi tükke.

Neid uuris esmalt geoloog Joel Pederson, keda huvitas, kas kuulsate jooniste vanust saab teha kindlaks kivide koostise ja värvi järgi.

«Kivide koostiseuuring paljastab nii mõndagi. Olin õnnega koos, et kaljujooniste entusiast just minu uksele koputas,» teatas geoloog.

Ta käivitas laiaulatusliku seitse aastat kestnud projekti, milles kasutas termoluminestsents dateeringu meetodit.

Esemete vanuse määramisel termoluminestsentsi abil mõõdetakse kui suur summaarne kiirguse doos on kristallilisi mineraale sisaldavas materjalis jäänud lõksu alates ajast, mil oli viimati kokkupuude kuumuse  või otsese päikesevalgusega.

Loodeti, et see annab kaljujooniste täpse tegemise aja ning saadigi enamvähem täpne dateering.

Vandenõuteoreetikute arvates kujutavad need kujud endast teistelt planeetidelt ja galaktikatest pärit olendeid, kes kunagi Maad külastasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles