Piltuudis: vene laste sõjateemalised joonistused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Moskvas asuvas ajaloomuuseumis avati laste sõjateemaliste joonistuste näitus «Tahan saada sõduriks!»

See näitus avati Esimese maailmasõja algamise 100. aastapäeva tähistamise raames, edastab Itar-Tass.

Lapsed pidid  joonistama, millisena nemad näevad Esimest maailmasõda.

Esimese maailmasõja käivitajaks peetakse Austria troonipärija Franz Ferdinandi tapmist Serbia salaorganisatsiooni liikme Gavrilo Principi poolt Sarajevos 28. juunil 1914. aastal.

Wikipedia: Esimene maailmasõda kestis 28. juulist 1914 kuni 11. novembrini 1918. Sõdivad riigid jagunesid Antandiks ja Keskriikideks.

Sõja lõppedes oli sellest saanud ohvrite arvult Hiina Taipingi ülestõusu järel teine konflikt ajaloos. Selles sõjas hukkus üle üheksa miljoni inimese.

Euroopa riikide piirid muutusid sõjategevuse tagajärjel drastiliselt: purunes neli impeeriumi - Saksamaa, Austria-Ungari, Osmanite riik ja Venemaa.

Nendes riikides valitsenud dünastiad, vastavalt Hohenzollernid, Habsburgid, Osmanid ja Romanovid kaotasid võimu sõja jooksul või vahetult pärast seda.

Esimene maailmasõda sai tuntuks kaevikusõjana, seda eelkõige Läänerindel.

Esimeses ilmasõjas kasutati esimest korda keemiarelvi, toimus esimene massiivne pommitamine lennukitelt ning leidsid aset esimesed tsiviilisikute massimõrvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles