Pildid: Kanada teatas Loodeväila ekspeditsioonilaeva leidmisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanada peaminister Stephen Harper teatas, et leiti üks kahest Briti maadeuurija John Franklini Arktika ekspeditsiooni alusest, mis jäid rohkem kui 160 aastat tagasi kadunuks.

Harperi sõnul ei ole veel teada, kas leitud alus on HMS Erebus vai HMS Terror, kuid allveefotod kinnitavad, et tegemist on ühega neist laevadest, kirjutab BBC.

John Franklin juhtis 1845. aastal kahest laevast ja 129 mehest koosnevat ekspeditsiooni kaardistamaks Kanada polaaralal Loodeväila.

Ekspeditsioon jäi kadunuks ning nende saatus paelub uurijaid kuni tänapäevani.

Laev leiti Kuningas Williami saare lähedalt Victoria väinast. Kohalikud inuitid teatasid juba 1840. aastate lõpul, et nägid jäässe kinni külmunud laeva, mis maha jäeti. Teine alus olevat aga edasi liikunud.

Kanada valitsus alustas Franklini laevade otsinguid 2008. aastal osana plaanist kuulutada Loodeväil Kanadale kuuluvaks. Arktika jää kiire sulamisega on see väil muutumas laevatatavaks.

Kanada uurimisekspeditsioon kasutas Briti laeva leidmiseks sonarit, mis näitas merepõhjas laevavrakki.

«Olen õnnelik, et Victoria väina ekspeditsioon lahendas Kanada ühe suure müsteeriumi. Tegemist on ühega Franklini ekspeditsiooni laevadest,» teatas Kanada peaminister.

Ta lisas, et juba ühe laeva leidmine aitab kaasa teise otsingutele ning annab aimu, mis sai meeskonnast.

Franklini ekspeditsiooni otsiti laialdaselt 1848 – 1859. Ainuüksi John Franklini abikaasa saatis viis laeva oma meest otsima. Piirkonna aladele jäeti ka igaks juhuks toiduaineid lootuses, et Franklin ja ta mehed leiavad need. Ekspeditsioonid leidsid hajutatult surnukehasid.

1980. aastatel leiti Kanada polaaralalt kolme inimese surnukehad, mille uurimine näitas, et nende kehas oli ohtlik kogus pliid. Tegemist oli Franklini meeskonnaliikmetega, kes said konservikarpides sisalduva plii tõttu mürgistuse.

Samuti tekkisid Franklini meestel mitmesugused haigused, kaasa arvatud skorbuut.

Teise teooria kohaselt võis meeskonnale saatuslikuks saada laevade vilets ehituskvaliteet.

Wikipedia: John Franklin (16. aprill 1786 – 11. juuni 1847) oli Briti mereväeohvitser ja Arktika uurija. Ta hukkus  Kanadas Loodeväila otsimisekspeditsioonil  ning ta täpne matmsipaik on teadmata.

Franklini ekspeditsioonist jäi maha kaks sõnumit. Suurbritannia kuulutas Franklini ja ta meeskonna ametlikult surnuks 1854. aastal.

John Franklini auks sai nime neem, ahelik, laht ja väin Alaskas ja Kanadas.

Loodeväil on meretee Atlandi ookeanist Vaiksesse ookeani piki Põhja-Jäämeres Põhja-Ameerika ranniku lähedal asuvaid väinu.

Esimesena läbis Loodeväila laeval Gjøa norralane Roald Amundsen aastatel 1903–1906.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles