Ameeriklanna püüdis kaks aastat olla valetamata ja sai hakkama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklanna püüdis kaks aastat olla valetamata ja sai hakkama
Ameeriklanna püüdis kaks aastat olla valetamata ja sai hakkama Foto: SCANPIX

USAs New Yorgis internetiettevõtjana tegutsev Dina Kaplan tegi kahe aasta pikkuse katse, milles ta püüdis olla valetamata.

Kaplani sõnul tekkis tal valetamisest loobumise idee kui ta oli 10-päevasel meditatsioonil, kus ta ka andis vande, et ta ei valeta enam, edastab Huffington Post.

Naise sõnul tekkis tal idee uurida, kuidas ta elu oleks siis, kui ta jätaks nii suuremates kui väiksematest asjades valetamata.

Samuti ei tahtnud ta järeleandmisi teha ka «valgete valede» ehk kellegi lohutamiseks või kaitsmiseks tehtud valedega.

«Valetasin selle kohta, miks jäin hiljaks. Süüdistasin metrood, kuigi lahkusin kodust liiga hilja. Restoranis sõnasin, et olen kalale allergiline. Ma lihtsalt ei julgenud tunnistada, et mulle teatud toit ei maitse,» kirjutas Kaplan internetiväljaandes Medium.

Naise sõnul valetas ta ka selle kohta, et käis Londonis 30 korda, kuigi oli käinud 20.

Kaplan langetas otsuse, et kõike, mis on tõsi ei pea välja ütlema, kuid kõik, mida ta ütleb, peab olema tõsi.

Hädavalesid tohtis kasutada vaid siis kui kellegi elu oli ohus või keegi oli suremas.

Kaplan kirjutas oma valed üles. Need aitasid tal oma plaani ellu viia ning kahe kuu möödudes projekti alguses ei valetanud ta peaaegu üldse.

«Lõpuks ei otsinud ma enam vabandusi ega ka valetanud, vaid tunnistasin oma vigu. Minu enesekindlus kasvas,» selgitas naine.

Dina Kaplani sõnul oli ta valevabal teel ka tagasilööke. Ta korraldas sageli pidusid ning üks sõber imestas, et miks teda ei kutsutud.

«Oli raske välja mõelda selgitust, et keegi ei solvuks. Ütlesin sõbrale, et ta ei oleks end ülejäänud kutsutute seas end hästi tundnud. Aasta pärast ta katkestas meie sõpruse,» lisas ameeriklanna.

Mida aeg edasi, seda lihtsam oli Kaplanil tõe juurde jääda.

Kahe aasta pärast küsis sama sõber temalt uuesti, et miks teda peole ei kutsutud ja siis naine  julges siis ausalt selgitada, et tegemist oli äriringkonna sõprade kokkusaamisega. Sellega jäi sõber rahule ning sõprus taastus.

Dina Kaplani sõnul meeldib ta endale nüüd rohkem, sest ta jääb tõe raamidesse.

«Suhtlemisest tekkivad eriarvamused ei häiri enam. Olen mina ise oma parimal moel,» selgitas naine.

USAs tehti 2010. aastal uuring «The Prevalence of Lying in America: Three Studies of Self-Reported Lies», mille kohaselt 40 protsenti ameeriklastest tunnistas, et valetab 24 tunni jooksul üsna palju.

Michigani ülikooli uuring paljastas, et enamik ameeriklasi räägib päevas 1,65 valet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles