Teadlased tegid õnnestunud telepaatiakatse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased tegid esimese eduka telepaatiakatse
Teadlased tegid esimese eduka telepaatiakatse Foto: thespiritscience.net

Aju ja telepaatia uuringutega tegelev teadlastegrupp teatas, et neil õnnestus tegelikkuses telepaatilise sõnumi saatmine.

Sõnum edastati ajust ajju interneti ja aju elektromagnetlainete abil, edastab YLE.

«Tegemist oli esimese korraga, mil õnnestus saata telepaatiline sõnum ühe inimese ajust teise inimese ajju ilma, et need isikud oleksid teineteisega füüsilises kontaktis. Telepaatiline sõnum saadeti Indiast Prantsusmaale,» teatati.

India laboratooriumis oli katsealuse peas aju elektromagnetlaineid ehk EEGd mõõtev seade, mis oli ühendatud internetti. Selle seadmega isik mõtles tervitusele «hei».

Seade tegi tervitusest binaarkoodi, mis saadeti interneti abil Prantsusmaa laboris olnud katsealuse peas olnud ajulaineid lugevasse seadmesse, mis dekodeeris saadetu sõnaks.

Sõna vastuvõtmisest saadi teada katsealuse silmades mõõdetud valgussähvatuste abil.

Katse taga olid Harvardi ülikooli aju-uurijad, kelle sõnul oli nende katse maailmas esimene selline, milles sõnum liikus tehnoloogia abil ühe inimese ajust teise inimese ajju

«Tahtsime näha, kas telepaatline suhtlemine interneti abil on võimalik ilma, et kasutataks lugemist või kirjutamist,» lausus Harvardi meditsiinikooli teadlane Alvaro Pascual-Leone.

Teadlaste sõnul tagasid nad, et katsealuste vahel ei oleks midagi, mis oleks aidanud kaasa telepaatilise sõnumi edastamisele.

Katset korrati selliselt, et saatja oli India asemel Hispaanias.

Teadlased rõhutasid, et telepaatilisel teel sõnumite edastamine on lapsekingades ning selles vallas on veel palju uurida.

Nad on siiski veendunud, et arvutite ja inimaju vaheline ning interneti abil ajust ajju sõnumi saatmised on tulevikus rohkem levinud ning muutuvad lõpuks igapäevaseks.

Nüüd tehtud katsetes märgati, et arvuti interpreteeris umbes 15 protsenti aju edastatud informatsioonist valesti.  

Inimaju ja mõtete juhtimise tehnika on pidevalt arenenud. Näiteks tehti mais Saksamaal katse, milles uuriti lennukite juhtimist mõttejõu ja vastavate tehniliste vahendite abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles