Voltveti mõisagiidid said ajaloolised rõivad

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Votlveti mõisas näeb ajaloolisi rõivaid.
Votlveti mõisas näeb ajaloolisi rõivaid. Foto: Erakogu

Sel laupäeval toimub Tihemetsas Voltveti mõisas külastusmängu “Unustatud mõisad” eelviimane külastuspäev, selle käigus näeb mõisa giide uutes ajaloolistes kostüümides, mille õmbles Pärnumaa kutsehariduskeskuse rätsepatöö eriala kutseõpetaja Maie Laik.

Külastusmängu “Unustatud mõisad” raames toimub laupäeval Voltveti mõisas igal täistunnil jalutuskäik giidiga. Majagiid on Tiina Kuum ja pargigiid Värdi Soomann.

Anneli Puudersell kutsehariduskeskusest teavitas, et Voltveti mõisas on avatud näitus ajastuhõngulistest rõivastest, mis valmisid kutsehariduskeskuse õmbluseriala õpilaste ja õpetajate ühistööna. Näha on Wolffeldt’ide aegadest inspireeritud kuldselt sillerdav rokkokoo kleit, Krüdeneride ja Stryckide aegne rikkalikult vohav barokkrüü ja 19. sajandi alguse romantiline must pitskaunistustega kleit. Näha saab stiliseeritud rõivaid rahvarõivaste elementidega.

Külastuspasside väljastamine ja Voltveti lõvitempliga tembeldamine toimub laupäeval 10–18.40.
Legendi järgi elanud ammustel aegadel Voltveti mõisas vaeslapseks jäänud neiu Luise, kes olnud virk ja armas neiu. Nõndaviisi jäänud ta silma mõisahärra Strykile. Et noore ja kehva tervisega tütarlapse elu kergendada, leidnud parun kasuvanemad, kelle juurdes Luise leidis uue kodu.

Parun käinud neiut aeg-ajalt vaatamas. Ja mis seal salata, armunud lõpuks vaga ja viksi tüdrukusse.

Kord, kui härra jälle neidu vaatama oli läinud, sosistanud nõrga tervise tõttu surivoodile suikunud tütarlaps härrale vaid sõnad: “Voltveti kuldsed lõvid.” Karske ja kena, härra südame härdaks ja soojaks teinud Luise mälestuseks olla Stryck lasknud panna mõisamaja trepile kuldsed lõvid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles