Idaukrainlane: õppisin lapsena Lääne-Ukrainat vihkama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idaukrainlane: õppisin lapsena Lääne-Ukrainat vihkama
Idaukrainlane: õppisin lapsena Lääne-Ukrainat vihkama Foto: SCANPIX

Ukraina idaosast Severodonetskist pärit Muhajlo sõnul õppis ta juba lapsena Lääne-Ukrainat ja seal elavaid inimesi vihkama.

20-aastase mehe sõnul õpetati koolis, et Venemaa on hea ja Lääne-Ukraina paha, kirjutab iltasanomat.fi.  

Sel aastal külastas Muhajlo esimest korda Ukraina lääneosa ja arvas, et teda koheldakse seal halvasti, kuna ta emakeel on vene, mitte ukraina keel.

Üliõpilase üllatus oli suur, kui ta leidis eest sõbralikud inimesed.

«Sain kogemuse, et Lääne-Ukraina inimesed olid viisakamad ja sõbralikumad kui mu kodukoha elanikud,» lisas idaukrainlane.

Muhajlo ja ta sõber Artjom õpivad Kesk-Ukrainas Kiievi ülikoolis. Selles linnas õppimine ja elamine muutis nende arusaamist ning nad näevad olukorda oma sugulastest-sõpradest erinevalt.

 Muhajlo õpib Kiievi ülikoolis kolmandal kursusel saksa keelt, ta sõber õpib teisel kursusel.

Nad olid Kiievis ka selle aasta alguses, mil Kiievi kuulsal Maidanil ehk Iseseisvusväljakul toimusid meeleavaldused.

Severodonteski päritolu noormeeste sõnul soovivad nende kaaslinlased Ida-Ukraina liitumist Venemaaga. Nad ise aga loodavad, et ala jääb Ukraina osaks.

Muhajlo paljud lapsepõlvesõbrad on venemeelsed separatistid.

«Olin esmalt ka ise separatiste toetav. Esialgu nad tahtsid piirkonnale vaid rohkem iseseisvust. Kui Ida-Ukrainas hakati vabariike välja kuulutama, sain aru, et neil ei ole mõtet ja need ei pruugi kaua vastu pidada,» laususid mehed.

Muhajlo ja Artjomi arvates käib mitmelt poolt propagandasõda ning selles infokülluses on raske orienteeruida.

«Meie kodulinnas on hävitatud infrastruktuuri. Seal arvatakse, et selle taga on Ukraina armee. Tegelikkuses on need aga separatistid, kes teo Ukraina sõdurite kaela veeretavad,» nentis Artjom.

Nad jätkasid, et Ida-Ukraina meedia kohaselt lasi Malaysia Airlinesi lennuki seal alla Ukraina armee, mis soovis selle kukkumist Venemaa poolele. Siis oleks Ukraina saanud selles süüdistada Venemaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles