Teadlased: lehmad tunnetavad magnetilist põhjapoolust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Saksa teadlased uurisid Google Earth satelliitfotosid, millelt paljastus, et lehmad tunnetavad Maa magnetilist põhjapoolust.

Teadlaste sõnul on lehmadel niinimetatud sisemine kompass, mis võimaldab neil end magnetilise põhjapooluse järgi asetada, kirjutab Los Angeles Times.

Uurimuses kasutatud fotodel oli 8510 lehma 308 erinevast karjast.

Juba varem on täheldatud, et lindudel, putukatel ja vaaladel on hea suuna- ja ilmakaarevaist.

Teadlaste kinnitusel ei ole lehmade puhul sellist asja varem täheldatud ning magnetilise põhjapooluse tunnetamine võib olla ka teistel suurtel imetajatel.

«Lehmade juures avastatu ei ole tegelikult suur üllatus, sest lehmad ja vaalad arenesid evolutsiooni käigus ühisest esivanemast,» selgitas uurija Joseph Kirschivink.

Teadlased ei ole veel selgeks teinud, miks lehmadel seda tunnetust vaja on.

«See võib aidata neil koduteed leida. Kuid samas võib see lihtsalt olla evolutsiooni jäänuk, mis on kaotanud oma tähtsuse,» lisas Kirschivink.

Maal on kaks magnetpoolust – magnetiline põhjapoolus ja magnetiline lõunapoolus. Maa magnetpoolused ei lange kokku geograafiliste poolustega. Magnetiline põhjapoolus (MNP) asub Kanada põhjaosas koordinaatidega 73N 100W ja magnetiline lõunapoolus (MSP) asub Austraaliast lõunas koordinaatidega 68S 144E.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles