Muusikud sooviksid esineda klubides praegusest varem

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Nii Smilersi liider Hendrik Sal-Saller kui Terminaatori eestvedaja Jaagup Kreem peavad ebanormaalseks, et ööklubide kontserdid algavad sageli kell pool kaks öösel, nende arvates võidaksid sellest kõik, kui kontserdi algus toodaks vähemalt 1,5 tundi varasemaks.

Selle aasta alguses üritas just Sal-Saller koondada Eesti juhtivamad bändid klubidevastasesse võitlusse hilise kontserdiaja pärast, kuid Smilers on jäänud võitluses üksi.

Varasemad kontserdid töötasid

“Kui tahad vähegi terve mõistusega midagi näha, on kell pool kaks öösel väga hull aeg,” seletas Sal-Saller. “Kui inimene on läinud näiteks reede hommikul kell 8 tööle, siis ta lihtsalt ei suuda öösel kell pool kaks kontserti mõistusega jälgida.”

Muusiku selgitusel on varasematele kontsertidele saabuv publik tunduvalt adekvaatsem, sest ei ole jõudnud enne kontserti nii palju alkoholi tarbida.

Samal arvamusel oli Kreem.

“Enamasti tulevad inimesed klubisse bändi ajaks ja lähevad pärast kontserdi lõppu minema,” kirjeldas Kreem. “Ega bändi esinemise ajal baarides käivet ka eriti tehta. Algaks kontsert varem, tuleksid inimesed varem kohale ja naudiksid kontserti, oleksid kauem klubis ja teeksid baarides käivet.”

Muusikute arvates ei vasta tõele väide, et eestlased ei tule bändi kuulama südaööl, nagu nõuab Sal-Saller.

“Pidu algab sel kellaajal, kui inimestele öeldakse,” teadis Sal-Saller. “See on stampmõtlemine, et inimesed ei tule klubisse enne kella poolt kahte öösel. Kui öeldakse, et pidu algab südaööl, tulevad inimesed südaööks. Meil on olnud klubikontserte, kus südaööl oli klubis järjekord ukse taga.”

“Terminaatori esimene südaöine kontsert oli Pärnu Sunseti klubis,” meenutas Kreem. “Kümme minutit enne kontserti oli tõesti tunne, et anname kontserdi tühjale saalile, kuid mõni minut pärast südaööd oli lavaesine rahvast täis.”

Bändide vägikaikavedu klubidega on viinud selleni, et muusikud on kaotanud esinemisi ja nii otsustasid Terminaatori mehed võitluses alla anda.

“Kahjuks ei läinud enamik klubisid sellega kaasa ja meil jäi mänge väga väheks,” kinnitas Kreem. “Kui tahad muusikaga elatist teenida, pead kahjuks klubidega kaasa minema.”

Sal-Saller lisas, et Smilersilgi on kontserte vähemaks jäänud, kuid mehed saavad siiani sellega hakkama. “Tihti, kui üks kontsert langeb ära, tuleb kohe teine pakkumine asemele,” kirjeldas muusik. “Ja kui ei tule, võime selle ühe laupäeva kodus olla.”

Pärnakate jaoks tähendab vägikaikavedu seda, et enne aasta lõppu Smilersit Pärnus esinemas ei näe.

Klubid näevad riski

Ühena viimastest pidas Pärnu klubidest Smilersiga läbirääkimisi Sugari programmijuht Kert Klaus, kes Sal-Salleriga kaubale ei saanud.

“Seekord meile ei sobinud, aga usun, et Smilers esineb tulevikuski Sugaris,” kommenteeris Klaus.

Mirage’i programmijuht Erdi Naber lisas, et nemadki on loobunud kutsumast bände, kes nõuavad kontserdi algusajaks südaööd.

“Inimesed tulevad klubisse hiljem ja selline kontserdiaeg on meie jaoks liiga vara,” põhjendas Naber. “Sellise sooviga bände on vaid kaks-kolm.”

Klubi Vaarikas juht Viljar Lohu arvas, et eestlased ei tule varem klubisse.

“Olen kahe käega selle poolt, et pidu algaks varem,” ütles Lohu. “Kahjuks nõuab bändi kutsumine palju raha ja millest ma neile maksan, kui klubi on tühi. Proovisin eelmisel aastal Rock Hoteliga alustada kell pool üks öösel. Reklaam läks kaks nädalat varem üles, aga bänd mängis sellele vaatamata kaks setti tühjale saalile. Kui nad alustasid 1.15 ajal kolmandat setti, hakkas ka rahvas peole tulema. Inimesi ümber kasvatada on väga raske.”

Ehk sõltub rahva kohale tulek artistist?

Klaus meenutas, et Smilers alustas kord Sugaris pool tundi pärast südaööd ja selleks ajaks kogunes üksjagu rahvast.

“Siiski käib ööklubis asi üldjuhul veidi teisiti,” lisas Klaus. “Kui tegemist on live’idele spetsialiseerunud pubide ja klubidega, kelle kliendid on sellise käitumismaneeriga harjunud, on varem alustamine OK.”

Sal-Saller on aga sõjakust täis ja loodab endiselt Eesti klubikülastajate käitumismaneere muuta.

“Meil on jäänud mitme kohaga läbirääkimised katki 30 minuti pärast,” kirjeldas Sal-Saller. “Millegipärast ollakse nõus kontserdiga kell 00.30, aga pool tundi varasemaga mitte. Meie järele ei ole andnud ja vähemasti tuleva aasta kevadeni plaanime oma kontserte nii, et pärast südaööd lavale ei lähe.”

Kreem tõi näiteks USA, kus klubid pannakse tihti juba kell 2 kinni ja sellepärast peavadki kontserdid varem hakkama. “Inimesed käivad pärast tööd duši all, lähevad naudivad kontserti ja on hiljemalt kell kaks kodus, sest neil pole enam kuhugi minna. Ei pea kella kuueni hommikul pidutsema,” teadis Kreem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles