J.Karjalainen esineb täna õhtul Tallinna kauneima vaatega terrassil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J. Karjalainen
J. Karjalainen Foto: j. karjalainen

Täna kolmapäeval, 21. juulil, avaneb Toompea Kohtu tänava vaateplatvormil võimalus astuda sammuke lähemale polkabilly-taevale, kui paradiisipojad tulevad tähistama veini-ja mahlakontserni Luscher&Matieseni saja-aastast ajalugu.

J. Karjalainen ja Veli-Matti Järvenpää, ehk üheskoos tuntud kui Paratiisin Pojat, esitavad Kohtuotsa vaateplatvormil Luscher&Matieseni hubases terrassibaaris vanaaegset ameerika-soome koduhoovimuusikat, mis ainuomaselt ühendab endas Ameerika lõunaosariikide stringbänd-muusika elemendid põhjamaiste akordioniviisidega.

Endiste aegade tunnet otsib ka restoranipidajast kunstnik Peke Eloranta, kes ammutab inspiratsiooni Luscher&Matieseni saja-aastasest ajaloost oma paradiisisarnase panoraamvaatega terrassibaaris.

Luscher&Matiesen alustas tegevust 1910. aastal viinatootmisega Moskvas, kuid Venemaa revolutsiooni ja sellele järgnenud riigistamistelaine tõttu koliti kogu tegevus Tallinnasse Toompeale.

Omal ajal oli firma üks Eesti suuremaid alkoholi maaletoojaid, kellele kuulus ka all-linnas oma vinoteek ning veinikauplus.

Luscher&Matiesen oli taaskord sunnitud uksed sulgema peale Eesti okupeerimist 1940. aastal ning need jäid suletuks ligi kuuekümneks aastaks, kuni soomlasest fotograaf Peke Eloranta sai enda kasutusse varem mahlavabrikule kuulunud ruumid.

Vaateplatvormi kõrvale rajatud sama nime kandev terrassibaar on pühendunud väikeste Prantsuse veinitootjate toodangu ja elava muusika tutvustamisele ning soovib lisaks Toompeale roninud ja vaadet nautivatele klientidele värskenduse pakkumisele ka säilitada traditsioonilist Luscher&Matieseni vaimsust.

”See tähendab siiralt lõõgastunud olemist, mida loob lisaks meie klientidele ka meid ümbritsev õhkkond. Seisame jõuliselt vastu ühekordse kasutamise kultuurile ja hindame püsiväärtusi, kuid ega Toompea ajaloolistes kvartalites ja Tallinna vanalinnas kuidagi teisiti ei saakski,” ütleb Eloranta.

”J. Karjalainen ongi eelmise sajandi alguse ameerikasoome peolauludega tõenäoliselt parim esineja austamaks samal ajaperioodil tegutsenud rahvusvahelise joogifirma värvilist ajalugu. ”

J. Karjalainen ja Veli-Matti Järvepää esinevad seekord võimsa laulu, bandžo ja akordioni saatel ning äratavad taas ellu juba Paratiisin Pojat-projektist tuttavad uuest maailmast pärit ameerika rahvaviisid, mis segunevad soome immigrantide poolt kaasa toodud vanast maailmast pärit laulusõnadega.

”Paradiisi pojad on mehed, kes ei jaksa ära oodata taevalikke rõõme, vaid haaravad ohjad enda kätte juba väikesel reedel, ehk kolmapäeval”, ütles J. Karjalainen.

Taevalikke rõõme Toompeal pakuvad J. Karjalainen ja akordionivõlur Veli-Matti Järvenpää Tallinna ühe kauneima asukohaga terrassibaaris Luscher&Matiesen (Kohtu 12) kolmapäeval, 21. juulil, algusega kell 20.00.

Üritus algab juba kell 18 ja üritusel esinevad ka mõned Eesti artistid. Kontsert on tasuta, laudade reserveerimiseks palume helistada +3725263065 või saata e-post aadressile info@luschermatiesen.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles