Ilmus Harry Potteri lugude autori J.K. Rowlingu krimiromaan «Käo kukkumine»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Käo kukkumine» esikaas
«Käo kukkumine» esikaas Foto: Varrak

Täna 28. augustil ilmus kirjastuses Varrak Robert Galbraithi esimene kriminaalromaan «Käo kukkumine».

Robert Galbraith (robert-galbraith.com) nime all kirjutab Harry Potteri lugude  ja «Ootamatu võimaluse» autor J. K. Rowling.

Raamatu proloogi ja esimest peatükki saab lugeda kirjastuse Varrak kodulehelt http://www.varrak.ee/product/15437/

Kirjandusminister Mart Juur kommenteerib romaani järgmiselt: ««Käo kukkumine» kasutab roimakirjanduse klassikalisi nõkse ja miksib Briti roimakirjanduse traditsioone nüüdisaja televisioonipärase põnevusega. Detektiiv Cormoran Strike ja tema abiline Robin on kohe esimesest pilgust sümpaatsed tegelased, ei imesta, kui nad tulevikus leiavad koha maailmakuulsate kirjanduslike detektiivide hulgas. Robert Galbraith näitab end meisterliku jutuvestjana, leidub toredaid lehekülgi, kus domineerivad õdus atmosfäär ja südamlik meeleolu. Raamatus leidub ka parasjagu romantikat, mida tasakaalustab eluterve bridgetjoneslik huumor. Aga eelkõige on see kriminaalselt põnev raamat, mis hoiab lugeja tähelepanu erksana kuni lõpuni. On suur risk võtta «Käo kukkumine» une-eelseks õhtulugemiseks, sest võib juhtuda, et magada saate alles järgmisel päeval töö juures».

Praeguseks on Robert Galbraithi varjunime all ilmunud kaks krimiromaani – «Cuckoo’s Calling» (Käo kukkumine), mis osutus 2013. aastal LA Times Books’i põnevusromaanide kategoorias  võitjaks ning «Silkworm» (Siidiuss).

Ajaleht The Independent kirjutas, et Harrogate’i festivali avaliku vestluse ajal küsis kirjanik Val McDermid Rowlingult, kas ta kavatseb oma uue kirjanikunime all samuti seitse raamatut ilmutada.

«Mitte seitse, rohkem. Ma tõesti naudin nende raamatute kirjutamist ja mul ei ole mingit lõppu mõtteski,» vastas Rowling

476-leheküljeline «Käo kukkumine» on Londoni-hõnguline mõrvalugu, mis viib lugeja vaiksetelt Mayfairi tänavatelt East Endi tagahoovide pubidesse ning Soho melu keskele.

Sisu: kui üks ängistuses modell lumises Mayfairis rõdult surnuks kukub, arvatakse, et tegemist on enesetapuga. Ent tema venda hakkavad painama kahtlused ja ta külastab eradetektiiv Cormoran Strike’i, et seda juhtumit põhjalikumalt uurida lasta.

Strike on nii vaimselt kui füüsiliselt sandistatud sõjaveteran, kelle elus valitseb täielik kaos. See juhtum kujuneb Strike’ile rahalises mõttes küll päästerõngaks, aga isiklikus elus tuleb tal selle eest lõivu maksta: mida rohkem ta noorukese modelli keerukasse ellu süüvib, seda süngemaks lugu muutub ja seda lähemale ta ähvardavale ohule jõuab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles