Die Welt: koolitulistajatel on konflikte pigem õpetajate, mitte koolikaaslastega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitulistamist kirjeldav joonis
Koolitulistamist kirjeldav joonis Foto: SCANPIX

Saksamaa väljaanne Die Welt avaldas kokkuvõtte suurest rahvusvahelisest uuringust, milles uuriti koolitulistamisi ja selle põhjuseid.

Uuring näitas, et vaid iga kolmas koolitulistaja oli kaaslaste poolt kiusatud.

Saksamaa ülikooli Freie Universität arengupsühholoogid uurisid 13 riigis aset leidnud 126 koolitulistamist. Uuringu avaldas teadusväljaanne International Journal of Developmental Science.

Uuring näitas, et 88 protsendil koolitulistajatel oli probleeme ja konflikte sotsiaalelus ning kaaslastega. Neist 85 protsenti olid tõrjutud.

Uuringus suurimaks üllatuseks oli asjaolu, et koolitulistajatel oli siiski pigem probleeme õpetajate ja autoriteedide, mitte niivõrd kaasõpilastega.

43 protsendil koolitulistajatest oli enne veretööd konflikt koolis töötavate täiskasvanutega.

Konflikti taustal oli tihtipeale ebaõiglane kohtlemine.

Vaid iga kolmas koolitulistaja oli kogenud kaasõpilaste poolset vägivalda ning natuke rohkem kui pooled olid koolikaaslaste poolt tõrjutud.

Vaid neljandik koolitukistajatest kirjeldas end kui üksikut hunti.

Koolitulistajatest 12 protsenti oli enne veretööd kiusanud kaasõpilasi. Igal kolmandal tulistajal oli olnud eraeluprobleeme.

Potsadami ülikooli psühholoogi Rebecca Bondü sõnul on Saksamaal koolitulistamiste taga tihtipeale halvad suhted kooli juhi ja õpetajatega.

Ta analüüsis seitset Saksamaal toime pandud koolitulistamist ajavahemikust 1999 – 2006.

«Kõigi nende juhtumite puhul oli tulistajal probleeme õpetajate või koolis töötavate teiste täiskasvanutega,» sõnas Bondü.

Kui USAs tulistavad koolitulistajad esmalt kaasõpilasi, siis Saksamaal rünnatakse esimesena õpetajaid.

Näiteks Erfurdis toimunud juhtumis tappis tulistaja 16 inimest ja iseenda. Hukkunute seas oli 12 õpetajat ja koolijuhi sekretär.

Bondü sõnul ei ole põhjus, miks tulistaja valib õpetajad, üheselt selge. Ta oletab, et Saksamaal on õpetaja seni hierarhia tipus. USAs seevastu on õpetaja-õpilase suhe vabam ja võrdsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles