Rootsis Göteborgis katsetatakse kuuetunnist tööpäeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis Göteborgis katsetatakse kuuetnnist tööpäeva
Rootsis Göteborgis katsetatakse kuuetnnist tööpäeva Foto: SCANPIX

Rootsis Göteborgis toimub nii-öelda inimkatse, milles käigus valitud grupp inimesi katsetab kuuetunnist tööpäeva.

Tööpäeva lühendamisega kaheksalt kuuele tunnile loodetakse vähendada töövõimetuslehel olemisi, kasvatada töötamise efektiivsust ja hoida raha kokku, edastab The Local.

Vaskapoolse partei esindajate teatel katsetatakse esimesena 30-tunnist töönädalat Göteborgi Västra Hisingeni eakatekodu töötajate peal.

Ametlikult saab katseaeg alguse 2015. aasta jaanuaris.

«Valisime selle paiga, kuna see on katse jaoks õige suurusega. Eakatekodus töötab 60 inimest. Lähedal on veel teine eakatekodu, mis on kontrollobjekt, kuna sealsed töötajad töötavad tavapärased kaheksa tundi,» selgitas Göteborgi aselinnapea Mats Pilhem.

Kuus tundi töötavad inimesed saavad sama palga, mis kaheksa tundi töötavad.

«Kuue tunni katsealused on väga õnnelikud selle võimaluse üle. Kaheksa tundi töötavad aga mitte eriti. See projekt võib aga saada kuuetunnisele tööpäevale teedrajavaks,» teatas Pilhem.

Pilhem lisas, et vanadekodu on just see paik, kus tööülesanded hästi eristuvad.

«Eakatekodus töötamine ei ole kerge. Samas on personal sageli haige. Meid huvitab, et kui tööpäeva lühendada, kas siis jääb ka haigusjuhtumeid vähemaks. Lühemate töötundide puhul tuleb intensiivsemalt ja efektiivsemalt töötada,» selgitas aselinnapea.

Moderaatide partei Göteborgi esindajad peavad kuuetunnise tööpäeva katset vasakpartei odavaks reklaamitrikiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles