Kunstnik ärgitab ümbritsevast huvituma

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Vapajeva soovib oma maalidega võidelda normide vastu: elu oleks põnevam, kui inimesed mõtleksid rohkem iseenda peale ja vaataksid enda sisse.
Piret Vapajeva soovib oma maalidega võidelda normide vastu: elu oleks põnevam, kui inimesed mõtleksid rohkem iseenda peale ja vaataksid enda sisse. Foto: Anete Kruusmägi

Endla teatrigaleriis avatud Piret Vapajeva kolmas isikunäitus “Meeldib ei meeldi meeldib ei meeldi ...” on sündinud Ameerika reisi mõjutusel ja kunstnik koondabki tööd ühisnimetaja alla “Ameerika periood”.

Piltidelt vaatavad meile vastu Ameerika lipud, Homer Simpson, pilvelõhkujad Florida palmirandade taustal. Kunstniku värvikasutus on julge: palju jääb silma roosat. Huvitavalt mõjuvad taevas hõljuvad hamburgerid ja rannal lebavad sõõrikud. Hamburgerid ja sõõrikud ikoonilise Ameerika söögina on piltide kõrvale purkidessegi pistetud.

Vapajeva soovib oma maalidega võidelda normide vastu. “Levinud on seisukoht, et naised peavad olema ilusad ja igaühel peab olema maja. Tekib küsimus, miks inimesed niimoodi teevad. Võib-olla oleks põnevam, kui inimesed mõtleksid rohkem enda peale ja vaataksid enda sisse,” räägib kunstnik.

“Inimene paneb lühiotsustest – kas talle miski meeldib või mitte – kokku oma elu ega mõtle, et pärast peab ta selle eest vastutama,” ärgitab Vapajeva inimesi mõtlema. “Spontaanne olla on samuti hea, kuid inimene peaks siiski hoolikalt kaaluma, kas langetatud otsus mõjub talle tuleviku mõttes hästi või halvasti.”

Vapajeva peab kunstnikest suurimaks eeskujuks oma õpetajat Jaan Elkenit, kelle julgus teda inspireerib. Talle meeldib, kuidas Elken oma maalide taha pika teksti moodustab.

“Elken on öelnud, et olen hästi produktiivne,” räägib Vapajeva, kelle näitus valmis vaid poolteise kuuga.

Vapajeva leiab, et eesti kunsti põhimure on noorte kunstnike vähene huvi teiste vastu. “Oleme nagu üks grupp siin Eestis: üks on Tartus, teine Tallinnas. Omavahel me eriti ei suhtle.” Vapajeva arvates peaks aga just huvi tundma, mis mujal toimub. “Tasuks internetist galeriide pakutavaga tutvuda,” soovitab ta.

Näitus jääb avatuks 8. augustini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles