Uuring: nahavähil on eriline lõhn

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom
Melanoom Foto: Wikipedia.org

USAs Philapdelphias asuva Monelli uurimiskeskuse teadlaste kinnitusel on basaalrakk-nahavähil eriline lõhn.

Nimelt eritab vähihaige nahk tervest nahast intensiivsemalt lõhnamolekule, kirjutab Physorg.com.

Uurijad võrdlesid 11 terve inimese ja 11 nahavähiga inimese organismi toodetud lõhnaaineid. Mõlema rühma liikmete organism eritas samu aineid, kuid ainete eritamise aeg ja intensiivsus oli erinev, tekitades sellega lõhnaerinevuse.

Katsealuste külge kinnitatud ülitundlikud tipptehnoloogia mõõteriistad näitasid, et inimeste organismist eritub sadakond orgaanilist ühendit ja seda nii nahavähi põdejatel kui ka tervetel inimestel.

«Meie uuring võib aidata kaasa, et tulevikus on nahavähki võimalik varasemas faasis kindlaks teha,» sõnas uuringu juht Michelle Gallagher.

Tulevikus plaanivad uurijad kindlaks teha erinevate nahavähitüüpide lõhnaprofiile.

«Järgmisena võtame ette nahavähiliigi melanoomi ja sellega seotud lõhna,» lisas uurija.

Aastas kaotab nahavähi tagajärjel elu umbes 60 000 inimest.

Melanoom on pahaloomuline kasvaja, mis tekib melanotsüütidest, naha pigmendirakkudest.

Nahavähk on pigmendiainevahetusega mitteseotud naharakkudest tekkinud suhteliselt aeglaselt kasvav pahaloomuline kasvaja. Nahavähil on kaks vormi – basaalrakuline vähk ehk basalioom ja skvamoos- ehk lamerakuline vähk, millest viimane on veidi kiirema kasvuga ja pahaloomulisem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles