Teadlased uurisid, milline on ideaalne pitsajuust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased uurisid, milline on ideaalne pitsajuust
Teadlased uurisid, milline on ideaalne pitsajuust Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline teadlastegrupp uuris, millise juustu  abil saab parima pitsa.

Uurijate sõnul tuleb pitsa tegemisel võtta arvesse juustu elastsust, rasvasisaldust, vett ning küpsetustemperatuuri, edastab Huffington Post.

«Kõige tähtsam on pitsa alumise osa õige pruunistumine ning juustu «mullitamine», kuna neist sõltub paljuski maitse,» teatas Uus-Meremaa Aucklandi ülikooli keemik Bryony James.

Aucklandi ülikooli teadlased koostöös USA Chicago toiduainetetehnoloogia instituudi asjatundjate pitsauuring avaldati väljaandes Food Sciences.

James ja ta kolleegid uurisid seitset erinevat tüüpi juustu, mida saab kasutada pitsa tegemisel – mozzarella, cheddar, colby, edam, emmental, gruyere ja provolone.

Uuring näitas, et cheddar, colby ja edam on vähese elastsusega ning jäävad pitsakattena «raskeks» ning ei «mullita».

Gruyere, emmental ja provolone olid pitsade tegemisel juba paremad, kuid pruunistusid vähem.

Kõige enam tekkis «mulle» mozzarella puhul.

Uurijate arvates saab parima pitsa siis, kui kasutada mozzarellat koos mõne teisega juustuga nimetatud kuuest juustust. Segujuustu puhul tekib õige pruunistumine ning  piisavalt «juustumulle».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles