Viru-Jaagupis toimuvad eeloleval nädalavahetusel kihelkonnapäevad

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõõts.
Lõõts. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Nädalavahetusel toimuvad Viru-Jaagupis kihelkonnapäevad, mis pakuvad mitmekülgset tegevust igas eas inimestele.


Vinni valla kultuurinõunik Heili Pihlak ütles, et kihelkonnapäevi tahetakse taaselustada, sest Viru-Jaagupi on ajalooline keskus, mis nüüd hakkab unustuse hõlma vajuma.

“Tahame Viru-Jaagupile taas elu sisse puhuda, inimesed vajavad ka võimalust kokku tulla ja omavahel suhelda,” rääkis Pihlak, kes loodab, et ettevõtmisest kujuneb traditsiooniline üritus. Varem on kihelkonnapäevad toimunud 2004. aastal.


Viru-Jaagupi kihelkonnapäevad avatakse laupäeval kell 18 Viru-Jaagupi kirikus, millele järgneb retrostiilis pargipidu vana koolimaja aias ansambli Lõõtsapoisid saatel.


Puu-Jaagup ja luiskepink


Suur osa pühapäevast on pühendatud omaaegsele legendaarsele hea fantaasialennuga jutuvestjale Puu-Jaagupile.


Näiteks jutustas Jaagup, et kui kanadele päevas hästi süüa anda - ikka riisi ja pehmet saiapudi ning  rõõska koort peale joo­­ta -, siis muneb kana vähemalt kolm muna päevas.

Jaagupi kinnitusel ei ole sugugi keeruline kunst kanu veelgi usinamale tegevusele sundida. Selleks tuleb teha pesade põhja augud, ja kui kana muneb, kukub muna läbi augu alla heinte peale. Kana tõuseb, vaatab – muna ei ole. Tähendab, ei ole veel munenud. Hakkab uuesti punnitama, kuni seitse muna täis.


Ka oli Puu-Jaagup jutustanud laternast, mis ei valgusta inimest ainult väljastpoolt, vaid seestpooltki, ja näitab kätte, kes on hea inimene.


Viru-Jaagupis ongi pühapäeval külas Palmse saemeistrid, kes alates kella poole kümnest hommikul vana koolimaja juures valmistavad külastajate silme all Puu-Jaagupi kuju ja luiskepingi.


Samal õhtul on avatud ka naljalava, kus Pajusti estraaditrupp korraldab anekdootide ja luiskelugude turniiri ning parematele jagatakse auhindu.


Estraaditrupi juhendaja Ülle Rajamart ütles, et otseselt Puu-Jaagupi lugusid pajatada ei ole seekord kavas, kuid loodetakse, et rahvas on naljaarmastaja ja inimesed räägivad meeleldi anekdoote, aga miks mitte ka luiskelugusid. Küll arvas Rajamart, et tulevikus võiks valmiv luiskepink aktiivset kasutust leida.


Saab vahus möllata


Kihelkonnapäevade üks külalistest on Järva-Jaani Tuletõrje Selts, kes esineb välinäitus-etendusega “Tuli lahti”.

Etenduses demonstreeritakse endisaegset tule kustutamist nahkämbri, kustutusluua, putkpritsi, hüdropuldi, käsipritsi, mootorpritsi ja autopritsiga ning praegu töös kasutatavaid tulekustutusvahendeid - redeleid, lafette ja päästetekki. Kõigil on võimalik vahu sees hullata.

Tuletõrjeseltsi inimesed näitavad ka õpetlikku filmiprogrammi ja selgitavad, miks tuleohutusnõuete järgimine on vajalik.

Viru-Jaagupi kihelkonnapäevad pakuvad midagi igale maitsele: nii laupäeval kui pühapäeval saab vaadata kohaliku kultuuriloo- ja fotonäitust kirikus ning käsitöönäitust vanas koolimajas.

Pühapäeval pee­tak­se laata ning selgitatakse välja kihelkonna parimad koduõlle valmistajad ja õllemeistrid, toimub vägikaikavedu, korraldatakse mänge- ja võistlusi ning oma ala meistrid viivad läbi see­bivalmistamise kiirkursused

Järva-Jaani Tuletõrje Seltsi kinomuuseum näitab algusega kell 13.30 retrokino. Viru-Jaagupi muuseumis näidatav filmiprogramm koosneb vanadest multi- ja dokumentaalfilmidest, reisialmanahhidest ja ringvaatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles