Hitlerit tappa püüdnud krahvi haud võidi kindlaks teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Claus von Stauffenberg
Claus von Stauffenberg Foto: SCANPIX

Saksamaa sõjaajaloo ühingu väitel võisid nad saada andmed haua kohta, kuhu on maetud Adolf Hitleri tapmiskatse eestvedajaks olnud krahv Claus Philipp Maria Schenk von Stauffenberg.

Hitleri tapmiskatse kandis koondnimetust «Operatsioon Valküür» ja see leidis aset 20. juulil 1944. aastal, kirjutab The Telegraph.

Hitleri tapmine ebaõnnestus ning vandenõulased paljastati. Stauffenberg ja veel mitmed teised lasti maha Berliinis asunud vägede peakorteri hoovis. Siiani ei teatud nende täpset matmispaika.

Nüüd leiti aga Berliini Wilmersdorfi linnaosa Güterfelde surnuaia endise juhi testament, milles on kirjas faktid 21. juuli ööl 1944 surnuaial toimunu kohta.

Surnuaia juhi kinnitusel aeti ta öösel SSi poolt jalule ning paluti näidata, kuhu saaks kümne inimese jaoks hauad kaevata. Pärast asukoha kättenäitamist võeti surnuaiajuhilt vaikimisvanne.

Surnuaia juht sai hiljem teada Hitlerile tehtud tapmiskatsest ning mõistis, et sinna võidi matta mahalastud vandenõulased.

Saksamaa sõjahaudade registreerimise teenistusel nende haudade kohta andmed puuduvad.

Natsiriik pidas neid äraandjateks ning tegi kõik, et nad unustataks. Matmise kohta ei ole mitte ühtegi dokumenti.

Saksamaa ajalooühing püüab teha kindlaks, kas ühes neist haudadest võivad von Stauffenbergi jäänused olla ning need siis auavalduste saatel ümber matta.

Von Stauffenberg on tänapäeva Saksamaal au sees ning tema nime kannavad mitmed tänavad ja ehitised.

Hollywoodis valmis möödunud aastal samal teemal film «Operatsioon Valküür», kus peaosa, krahv von Stauffenbergi mängib Tom Cruise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles