Islamiriik nõudis enne James Foley tapmist naisterrorist Lady al-Qaeda vabastamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafia Siddiqui
Aafia Siddiqui Foto: SCANPIX

Enne kui terrorirühmitus Islamiriik hukkas USA ajakirjaniku James Foley, saatsid pühasõdalased USAle nõudmise vabastada naisterrorist hüüdnimega Lady al-Qaeda.

Pakistani päritolu neuroteadlane Aafia Siddiqui kannab praegu Texases asuvas vanglas 86 aasta pikkust vanglakaristust USAs terroriünnaku plaanimise eest, kirjutab New York Times.

Naine tahtis rünnakus kasutada ka Ebola viirust sisaldavat pommi.

USA president Barack Obama keeldus Siddiquit vbastamast ning ka andmast Foley eest 100 miljonit dollarit lunaraha.

Kolme lapse ema, 42-aastane Siddiqui jõudis Föderaalse Juurdbusbüroo kõige tagaotsitavamate terroristide nimekirja pärast seda kui 11. septembri terrorirünnakute taga olnud Khalid Sheikh Mohammed mainis teda 2003. aastal ülekuulamisel.

Naine arreteeriti 2008. aastal Afganistanis Ghaznis pärat seda kui üks kohalik mees märkas teda kaarti uurimas. Mehele tundus see kahtlane, kuna enamik kohalikke naisi on kirjaoskamatud.

Siddiqi tunnistas ülekuulamistel üles, et ta tahtis tappa Ebola abil ning ta kotist leiti ka umbes üks kilogramm väga mürgist naatriumtsüaniidi.

Ülekuulamisdokumentide kohaselt olid naise sihtmärkideks Wall Street, Empire State Building, Brooklyn Bridge, Statue of Liberty ning New Yorgi metroo.

Ülekuulamisel haaras naine ühe võimuesindaja relva, kuid tulistas mööda. Ta sai politseiuurijalt kuuli kõhtu.

Siddiqui peaks vanglast vabanema 8. augustil 2083. aastal.

Islamiriik avaldas video USA ajakirjaniku Foley hukkamisest teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles