Maido Möls rääkis EHHFi telgitagustest: algus oli väga raske

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Hiphop Festival 2014: esimene päev
Eesti Hiphop Festival 2014: esimene päev Foto: Triin Erg

DJ Maido Möls on Eesti Hiphop Festivali korraldamisega seotud olnud algusest peale ja tema sõnul on üritus iga aastaga järjest paremaks läinud.

Esimene festival toimus 2006. aastal Elvas, ühe korra prooviti ära Tallinnale lähedasem Paunküla ning majanduskriisi aegu jäi üks aasta vahele. Tänavu toimub festival seega kaheksandat korda.

«2006. aastal sai esimest korda proovida seda ja siis oli kogu see asi väga võõras - ma polnud korraldusega seni eriti kokku puutunud. Siis oli küll väga raske. Ausalt öeldes ma ei mäletagi sellest suurt midagi peale keerulisemate olukordade, mida pidi lahendama,» meenutas Möls. 

Festival sai alguse nii, et kaks võõrast kohalikku tulid tema juurde ja lõid letti idee, et võiks teha mingi laheda festivali. 

«Ma olin just käinud Saksamaa festivalil, kus oli 40 000 inimest, ja mõtlesin, et võiks siingi midagi sarnast korraldada. Tegin paari tunniga mõned kõned tollal Eestis tegutsenud hiphop-artistidele ja nemad tulid kohe ideega kaasa.»

Möls tunnistas, et kui esimene festival oli rahva jaoks okei, siis korraldajate jaoks paras kaos.Tänaseks on nii mõndagi muutunud: «Meie korraldusoskused ja organiseermisvõime on palju paremaks läinud. Ja iga aasta on natuke rohkem rahvast olnud.»

Möls rõhutas, et igal aastal tahavad nad festivali paremaks teha. Pühapäeval on neil juba valmis nimekiri asjadega, mis läksid valesti ja mis võiks järgmine kord paremini olla. 

Korraldamise otsuse võetakse vastu kevadel, kui lumi sulama hakkab. Kõhklusi, et võiks üldse tegemata jätta, tal teise peakorraldaja Henry Kõrvitsaga enamasti ei ole.

«Pigem on alati, et tahaks teha. Otsuse tegemise ajal elame lihtsat tavaelu ja ei tunneta korraldamise pinget ja raskust. Aga kui korraldama hakkad, siis saad aru, kui suur ja keeruline see on,» tunnistas ta. «Võibolla on meie tiim ka natuke väike. Säästame sealt, kust saame. Püüame võimalikult väikeste vahenditega teha võimalikult laheda asja.»

Festivalikorraldaja suurim hirm on alati olnud ilm - alguses veidi rohkem kui praegu.

«Meil on õnneks igal aastal ilmaga vedanud. Ma usun, et ilma pärast pole ükski aasta keegi tulemata jätnud, ehkki paljud otsustavad viimasel hetkel. Nüüd, kui oleme seda kaheksa aastat korraldanud, on neid viimasel hetkel otsustajaid ilmselt vähem. Isegi, kui üks aasta tuleb räme vihm, siis on ikka hulk inimesi, kes on niimoodi [näpud püsti],» naeris Möls. «Esimesed kolm aastat kartsime küll, et kui ilm läheb nässu, siis ei tule ühtegi inimest. Nüüd on meil selles suhtes lahe.»

Tänavu rõõmustab hiphopi fänne kaks välisartisti, USAst pärit Krazy Drayz ja Hollandi punt Dope D.O.D..

«Uurisin hiphopi ringkondades maad ja paljud mainisid Dope D.O.D.'d. Tegime küsitluse ja ka selle võitis ülekaalukalt Dope D.O.D., mitte mingi ülikuulus artist. Dope D.O.D. oli meie festivali jaoks täiesti teostatav projekt - mul oli managemendi kontakt olemas, tegin mõned meilid ja kõned ja nad olidki vabad. Siis tulid juba lepingud ja kokkulepped ning nii see kõik läkski,» rääkis Möls tänavuse peaesineja leidmisest.

Dope D.O.D. saabus Tallinna lennujaama reedel. Nad astuvad Elvas lavale laupäeva öösel kell pool kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles