Eesti Vabaõhumuuseumis tehakse sügav kummardus merele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Matvere (esiplaanil)
Marko Matvere (esiplaanil) Foto: Peeter Langovits

Eesti Vabaõhumuuseumis toimub 20. augustil Soome lahe päev, mille põhiteemaks on põhjaranniku rahva, mere ja kaldapealse looduse suhted läbi ajaloo.

Rahvusvahelise Soome lahe aasta raames toimuvalt ürituselt leiab põnevaid tegevusi nii suurtele kui väikestele. Üritus kulmineerub Marko Matvere ja Peep Rauna merelaulude kontserdiga Rocca al Mare kaunil kaldapealsel.

Sündmuse koordinaatori Dagmar Ingi sõnul tehakse üritusega sügav kummardus merele, mis on oluliselt mõjutanud rannarahva käekäiku.

«Soome laht on meie esivanematele ja lähinaabritele olnud heaks sõbraks juba ammustest aegadest peale. Soome lahe päeval piilumegi minevikku, et näha, mida meri ja rannaalade loodus on meile andnud, ning ei unusta, et tahame häid suhteid Soome lahe äärse loodusega ka edaspidi säilitada,» rääkis Ingi.

Soome lahe päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 20. augustil kell 11.00 -17.00. Peamiselt muuseumi merekaldal asuvates tegevuspunktides saab tutvuda võrgukudumise, kala puhastamise, soolamise ja vürtsikilu tegemisega.

Küpsetatakse Soome rõngasleiba, õpetatakse lapitööd. Soovijad saavad anda oma panuse suure lapiteki valmimisse. Rannarahva Muuseum tutvustab rannarahva elus 20. sajandi esimesel poolel suurt rolli mänginud salapiirituseveo teemat, saab osa ka teemalistest mängudest.

Meisterdatakse roopilli ja pilliroost kaunistusi, uuritakse pilliroogu mikroskoobiga. MTÜ Ajaloolised võtted näitavad, mida hülgerasvast valmistada võib, Toila merepääste selts tutvustab merepääste teemat. Koos Reimann matkadega saab õppida ja proovida süstasõitu. Ühtlasi on see ainus viis vaadelda vaid mere poolt nähatavat Kakumäe liivakivipaljandit.

Tuntud spetsialistide poolt läbiviidavates vestlusringides ja ekskursioonidel saab kuulda Soome lahe kalastikust, kalatoitudest, pilliroos elavates lindudest, Soome lahe hüljestest, lahe keskkonna seisundist, Põhja-Eesti klindist ja rändrahnudest.

Nätsi tuuliku juurest algavate jalutuskäikude teemadeks on Soome lahe linnud ja taimed, Põhja-Eesti taluarhitektuur ja Baltisaksa suvemõisad.

Avatud on kaks näitust: «Liiv, mutt, natt, pilk ja peru – midagi ei saa aru», mis räägib eesti kirjakeele ja rannakeele mõistetest huumorivõtmes, ja rändnäitus «Soome lahe aasta 2014», mis annab teadmisi Soome lahe valgalast, kaasaegsetest mereuurimise meetoditest, keskkonnasõbralikest tarbimisharjumustest, kultuurivahetusest ja kaubandusest.

Kell 14.00 algab kiigeplatsil kontsert «Mulle meeldib maa», kus merelaule koos lugudega purjelaevanduse hiilgeaegadest esitavad Marko Matvere ja Peep Raun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles