Külm köögiviljasupp
4-5 sööjale
2 sl õli
1 sibul
2 küüslauguküünt
3 tomatit
2 paprikat
1 purk (u 400 g) purustatud tomateid
u 2 dl puljongit
2 tl palsamiveiniäädikat
2 tl mett
1 tl küüslaugupipart
3 sl hakitud värsket basiilikut
2 sl hakitud värsket tüümiani
2 dl maitsestamata jogurtit
soola maitse järgi
kaunistamiseks basiilikulehti
Valmistamine
Haki sibul ja küüslauguküüned, tükelda tomatid ja paprika. Kuumuta köögivilju poti põhjas kuumas õlis mõne minuti jooksul. Lisa siis purustatud tomatid ja puljong ning hauta tasasel tulel umbes 20 minutit.
Maitsesta supp palsamiveiniäädika, mee ja pipraseguga. Lase supil veidi jahtuda, siis püreeri see ja sega hulka värsked hakitud ürdid. Tõsta supp külmkappi jahtuma ja maitsestuma.
Sega maitsestamata jogurt külma supi sisse, kontrolli maitset ja vajadusel lisa pisut soola.
Tervislikus jogurtitäidisega koogis sobib kasutada mis tahes kodumaiseid marju, nii värskeid kui külmutatud. Munaga segatud jogurt jääb ahjus küpsedes veelgi õrnem ja pehmem kui traditsiooniline kohupiimatäidis.
Suvemarjadega jogurtikook
12 tk
Põhi:
150 g toasooja võid
1,5 dl suhkrut
2 dl jahu + 2 sl
1 dl kaerahelbeid
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna
Täidis:
400 g marjajogurtit
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 muna
Peale:
u 300 g suvemarju (mustikaid, vaarikaid jne, võib kasutada ka sügavkülmutatud marju)
0,5-1 dl suhkrut
Valmistamine
Taina valmistamiseks sega kokku toasoe või ja suhkur. Sega omavahel kuivained ja ühenda siis mõlemad segud. Tõsta tainast umbes 1 dl jagu kõrvale. Ülejäänud tainasse lisa muna ja määri tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale.
Täidise valmistamiseks klopi munad suhkrutega lahti ja sega jogurtiga kokku. Vala täidis põhjale. Sega marjad suhkruga ja vala täidisele. Lisa 1 dl tainale 2 sl jahu, sega läbi ja pudista tainapuru marjadele.
Küpseta kooki 200-kraadises kuumuses ahju alumises osas 55–60 minutit, kuni täidis on tahenenud.