Galerii: Birgitta festival - ballett «Spartacus» ja etendusjärgne vastuvõtt festivali suverestoranis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval, 10. augustil tuli Birgitta festivali raames esitlusele ballett «Spartacus». 

Esimest korda oli Birgitta festivalil kohal Peterburi kollektiiv Jakobsoni teatrist, mis on juhtivate kriitikute hinnangul hetkel üks kõrgetasemelisemaid, arenevamaid ja huvitavama repertuaariga balletitruppe Venemaal.

«Spartacus» on teatri legendaarse juhi Leonid Jakobsoni enda koreograafial põhinev, aga nüüdisajastatud lavastus. Jakobson ise määratles oma lavastust kui «stseene Rooma elust». See on tihendatud variant «Spartacuse» 1956. aasta maailmaesietendusest Leningradis Kirovi (praeguses Maria) teatris.

Käesolev lavastus oli haarav ja vaatemänguline – hingematvad võitlusstseenid olid lausa filmilikud, ületades balletižanri tinglikkuse. Koreograafia kaasaegne, varvaskingade asemel rooma sandaalid ja ka lavakujundus tänapäevaselt psühholoogiline.

Lavastuse stseenid vaheldusid kaleidoskoopilise kiirusega. Gladiaatorite võitlus, leegionäride rongkäik, rooma ladviku peod ja orgiad, pööbli pidustused ja lõpuks orjade ülestõus. Need stseenid sulandusid maalilis-teatraalsesse tervikusse, mis peegeldas  antiik-Rooma küllusesse uppuvat elu impeeriumi peatselt saabuva huku eel. Värvikirevate massistseenide taustal eraldusid suures plaanis peategelaste duod – Phrygia ja Spartacuse õrn duett ning Aegina ja Harmodiuse kirglik dialoog.

Peale uhket etendust oli valitud külalistele ka vastuvõtt festivali terrassil. Teiste seas võis näha loomulikult ka ürituse vaimset isa Eri Klasi, härra linnapead, hetkel lapsepuhkusel viibivat Lasnamäe linnaosa vanemat Olga Ivanovat, endist Kultuurikatla direktrissi Evelyn Seppa, reisisaadete produtsenti Tiina Parki ja paljusid teisi prominentseid tegelasi.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles