Sofia Rubina hakkas Ameerikas hommikujooksu tegema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofia Rubina
Sofia Rubina Foto: Jelena Rudi

Lauljatar Sofia Rubina esineb nädalavahetusel kahe kontserdiga, kus loodab, et publik hakkaks kohe kaasa laulma, sest tema on heas vormis.

«Vahel kontsertidel inimesed nagu mõtlevad, et võiks kaasa laulda ja jämmida, aga lükkavad selle edasi ja siis on juba kontsert läbi. Tahaksin öelda inimestele, et ärgu kartku! Võib kohe hakata kaasa laulma, mina dirigeerin,» naerab Rubina.

 

Merepäevade kontsert homme laupäeval C-terminali jazzialas tuleb kahes osas, esimene jazz, teine soul. 80 protsenti programmist on muusikute omalooming, lisaks mõned jazzi standardite aranžeeringud. Merepäevadel esineb Sofia Rubina koos Mihkel Mälgandi (bass), Raun Juurika (klahvpillid) ja Ahto Abneriga (trummid). Ja täna, reedel, näeb Rubinat Tallinna klubis Vabank.

 

Rubinal (24) sai hiljuti läbi õppeaasta USAs Berklee muusikakolledžis Bostoni linnas. Muljed sealsed õppetööst on naisel meeliülendavad. «Tundsin esimest korda, kuidas süsteemne õppimine annab tuntavalt parema tulemuse,» selgitab ta. «Arvasin varem, et jazzlaulu saab kõige paremini õppida spetsiaalsetes jazzikoolides, kuid aasta Berklees tõestas mulle, et just erinevate muusikastiilide koosmõjus sünnib parim tulemus. Näiteks kohtasin kolledžis mängitavat sellist countrymuusikat, mida tasuks vägagi tähelepanelikult kuulata,» räägib ta.

 

Just jazzlaulu alal on laulja pädevus noodisjanduses ja ka muusika teoreetilisel mõistmisel ülioluline, sest kui pillimehed näevad, et laulja tunneb n-ö nooti, tekib neil laulja vastu hoopis suurem respekt. Ega jazzis päris nii ei ole, et tuled ja laulad, ütleb Rubina.

 

Rubina elas Bostonis kahe minuti teekonna kaugusel koolist, läheduses oli ka imeilus jõgi, mille ääres hommikuti palju rahvast jooksmas käis. Ka Rubina otsustas hommikujooksu proovida ja see hakkas meeldima. «Kõige naljakam on see, et sa jooksed ja kõik teretavad sind, tekivad tuttavad, selline sotsiaalne nähtus».

 

Eestis olles Rubinal hommikust jooksumõtet pole pähe tulnud, siin on tema lemmikspordiks ujumine, spordiklubi ja rulluisutamine Pirital. «Tavaliselt võtan uisud ja sõidan, see on minu jaoks suvi. See on Tallinnas minu jaoks kõige parem koht, seal on rahulik ja seal saab energiat,» räägib ta. Muusikat Sofia siis ei kuula. «Minu jaoks on raske muusikat niisama kuulata, mind huvitab muusikakuulamise ajal kogu aeg, mis seal toimub, olen kogu aeg pinges,» naerab ta.

 

Rubinal on praegu võimalus jätkata Berklees õpinguid edasigi programmis Global Jazz, kus ollakse valmis võtma teda vastu kui jazzlauljat. Kas ja kuidas kõik asjaolud klappima saavad, selgub suve jooksul, Rubina ise on sellest võimalusest väga huvitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles