Kirjastus ;paranoia esitleb täna öösel välkkirjastamise meetodil valminud uut raamatut «Seeneriik on lähedal»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patareiv
Patareiv Foto: Facebook

Täna 8. augusti südaööl esitleb Eesti ja teiste maade eksperimentaalkirandust välja andev ja levitav kirjastus ;paranoia oma uut raamatut «Seeneriik on lähedal».

Uues seenekirjanduse tour-de-force’s on esindatud kakskümmend üheksa võtmeautorit, nende hulgas protopunk-ansambli Suicide kunstnik Divine Enfant, rahvusvaheliselt tuntud mürakunstnik Jelena Glazova, Peeter Laurits, Erkki Luuk, Vladimir Wiedemann ja setu memm Akulina Luikjärv. 

Esitlus toimub spetsiaalsel galal Patareivi klubiõhtul Pärnus klubis Katlamaja aadressil Ringi 56.

Raamat «Seeneriik on lähedal» on ;paranoia sotsiaalkampaania «Märka seent» avaldus, mis kutsub inimesi üles adopteerima seeni. Pooleteisest miljonist seeneliigist on teadlased  suutnud kirjeldada ja nimetada seni vaid 65 000! Seega seistakse vastamisi olematute seente probleemiga.

Raamat valmis välkkirjastamise programmi raames – täpselt kahe nädalaga jõuti algidee tekkimisest esitluseni. 

Raamatusse on koondatud kahekümne üheksa Eestist ja mujalt maailmast pärit autori tekste seentest. Seentele lähenetakse nii teaduslikust kui ka folkloorsest vaatenurgast.

Autorite hulgas on teiste seas tuntud ja tundmatuid, surnud ja elus autoreid, kolm teadusdoktorit, protopunk-ansambli Suicide kunstnik Divine Enfant ja eesti postmodernistliku fotokunsti looja Peeter Laurits, kultuskirjanikud ja maagid Erkki Luuk ja Vladimir Wiedemann, setu memm Akulina Luikjärv ja rahvusvaheliselt tuntud mürakunstnik Jelena Glazova. 

Raamatut trükitakse neoonpaberile limiteeritud koguses, kokku 444 koopiat, koopiad on nummerdatud, teose maht on 86 lk. Raamat on täna kohapeal esitlushinnaga.

«Seeneriik on lähedal» tasuta pdf-versioon on allalaetav siit: paranoia.ee/seen.

«Seeneriik on lähedal» kirjastamine ja esitlemine on algusest peale toimunud koostöös festivaliga Patareiv, mille toimumise Tallinna Patarei vanglas ära keelati ning mis seetõttu Pärnusse kolis.

Nagu kirjastus ;paranoial tavaks saanud, on raamatuesitlus kõike muud kui tavaline, vaid pigem reivilaadne absurditeater. 

Pidulik esitlusgala toimub 8. augusti südaööl Pärnus klubis Katlamaja, Ringi 56, palume täpsed olla. Riietuse märksõna on «neoon». 

Kirjastuse ;paranoia nimi tuleb soome-ugri sõnadest «para» (ülim) ja «noid» (šamaan, stalker, varitseja). Nime puhul tekkiv tähendusnihe on iseloomulik kirjastuse agendale, mille fookus on innovatsioon: eksperimentaalne ja mitteloominguline kirjandus, bibliomorfid, mitmikud ja tekstipõhine kunst.

Oma lugejatele pakutakse hoolikalt valitud tekstuaalseid operatsioone nagu: kõige psühhootilisemad transborder dataflow'd, pöördumatult immanentsi ületavad deterritorialisatsioonid, metatähendustebreakbeat ning hallutsineerivad psühhogeograafiad. Need on statistiliselt kõige ebanormaalsemad tekstid kaasaja kirjastusturul. Kirjastuse ;paranoia eesmärk on vastutustundlik tegevus, tarbija rahulolu ja reaalsuse hävitamine.

;paranoia publishing group ltd. on uus eksperimentaalkirjandust publitseeriv kirjastus, mis avaldab ja levitab nii siinsete kui ka teiste maade autorite loomingut. Aasta alguses loodud kirjastus on tänaseks välja andnud 10 raamatut ja muud trükist:

«0lematute Raamatute Antoloogia», koostanud Kiwa

«Plasma», Jelena Glazova (Läti)

«Hüpofüüsi Galaktika», Exotikdot (Kolumbia)

«Lennuki kõrval toas», Kiwa ja Mihkel Kleis

«Kõigi olemasolevate bändide nimekiri» 1. osa, koostaja Celer Tambre

«wildlife documented & nothing selected», Kiwa

«PSAIKO», Psaiko

«Kisa ja oksendamine: Punk ENSVs», Joonas Vangonen

«Valegiid», Taavi Novek

«Kolm isamaalist kõnet», Anders Härm

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles