Toidud, mis leiutati juhuslikult

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lehekülg food52.com tõi välja toidud, mis on leiutatud juhuslikult.

Toiduainete hoidmisel ja keetmisel on tehtud vigu, kui neid ei oleks tehtud, ei oleks mitmeid toite praegu olemas.

Mahlajää – suvekuumusega üsna populaarse mahlajää olemasolu taga on 11-aastane Frank Epperson, kes unustas oma limonaadi ja segamispulga San Franciscos 20. sajandi alguses öösel välja jahedusse.  Jook jäätus pulga külge.

1920. aastatel sai Epperson aru, et ta eksitus on geniaalne ja võttis sellele patendi.

(Nisu) maisihelbed – 19.sajandi lõpul keetsid Will Kellog ja ta vend John Harvey Kellog nisu, mis jäi pliidile liiga kauaks. Vendade koju tagasi jõudes oli potis kummaline paks mass. Nad võtsid kuivanud «taigna» välja ja tegid sellest tükid, mille panid ahju küpsema. Neid hakati andma ühe haigla patsientidele, kellele need maitsesid. Oli tekkinud uus trendikas roog.

Hiljem retsepti täiustati ning nisu asemel hakati kasutama maisi. Tänapäeval on maishelbed väga populaarne hommikusöök.

Ameerika šokolaadiküpsised – ameeriklanna Ruth Wakefield lõi USAs populaarsed küpsised juhuslikult. Wakefield oli küpsetamas küpsiseid kui ta avastas, et küpsetusšokolaad on otsa lõppenud. Nutikas naine otsustas katsetada, kuidas teistsugune šokolaad küpsetises reageerib ja maitseb – ülejäänud on nüüdseks ajalugu ehk kodukoka katsetus andis ameeriklastele ühe nende lemmikmagustoidu.

Juust -  legendi kohaselt tekkis esimene juust nomaadi seljakotis juhuslikult. Nomaadil oli piim loomamaost ja nahast kotis. Nomaad märkas oma üllatuseks, et piimasse on tekkinud kummaline mass. Seega oli juust sündinud.

Juhtumit on selgitatud ka nii, et loomamagu sisaldas looduslikku ainet renniini, mis aitas piimavalgu kaseiini kalgendumisele kaasa. Kaseiini kasutatakse seni juustu tegemisel.

Hobusel ratsutanud nomaad oli enda teadmata pannud aluse maailma ühele populaarsemale toidule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles