Miks osa inimesi talub kuumust paremini?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miks osa inimesi talub kuuma paremini?
Miks osa inimesi talub kuuma paremini? Foto: SCANPIX

Soome asjatundjate sõnul talub osa inimesi kuumust paremini kui teised.

Kuumusetaluvust mõjutavad mitmed füsioloogilised ja psühholoogilised tegurid, edastab YLE.

Samuti mängivad rolli vanus, tervislik seisund, sportlik vorm ja higistamine.

Ekspertide kinnitusel kestab põhjamaises jahedas kliimas elavatel inimestel kuumade ilmadega harjumine kümnest päevast kahe nädalani.

Kuiva kuumust on kergem taluda kui niisket kuumust.

Asjatundjad lisasid, et inimese kuumataluvuses mängib suurt rolli eelkõige vanus.

«Lapsed on kuumale kõige tundlikumad, sest higistamisprotsess tekib 2 – 3 aasta vanuses. Normaalselt toimib see aga pärast puberteeti. Väike inimene soojeneb kiiremini kui suur inimene,» selgitasid asjatundjad.

Eakatel tekib kuumuses probleeme selle tõttu, et nende vereringe on aeglasem ja nõrgem. Samuti kahandavad kuumusega toimetulekut mitmesugused haigused.

Higistamine mängib kuumataluvuses suurt rolli. Kõige paremini tulevad kuumade ilmadega toime heas sportlikus vormis olijad, kes on harjunud liikuma ja higistama.

Samuti mõjutab kuumataluvust meelestatus ja vaimne seisund. Närvilistel inimestel on raskem kui rahulikel. Samuti on soojade ilmadega keerulisem depressiooni all kannatajatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles