NASA uus Marsi-kulgur suudab hapnikku toota

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mars 2020 kulguri joonis
Mars 2020 kulguri joonis Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA uus Marsi-kulgur MOXIE peaks pärast punasele planeedile maandumist 2021. aastal hakkama seal hapnikku tootma.

Uuel kulguril on seitse teadusinstrumenti, mille abil loodetakse sillutada tuleviku inimmissioonidele teed,  edastab BBC.

Samuti otsib see kulgur elumärke ning uurib geoloogiat, kasutades selleks pinnasest läbitungivat radarit.

Marsi uurimise programmis on plaanis ka Marsi atmosfääris oleva CO2 muutmine hapnikuks.

Saadav hapnik aitab Marsil olevaid astronaute ning toota kütust, mida on vaja tagasilennuks Maale.

Uuel kulguril on kaks kaamerat ja ilmavaatlusjaam. 950-kilogrammise kulguri  uuringuinstrumendid kaaluvad kokku 40 kilogrammi.

«See on meie jaoks väga huvitav projekt,» sõnas NASA esindaja, astronaut John Grunsfeld.

1,9 miljardit dollarit maksev kulgur meenutab mõnevõrra praegu Marsil olevat Curiosityt. See jõudis sinna 2012. aasta augustis.

Uus kulgur peaks Marsile teele saadetama juulis-augustis 2020 ning peaks Punasel planeedil maanduma pärast üheksa kuu pikkust lendu 2021. aastal.

Marsi asjatundja Tom Pike sõnas, et selle kulguri missiooni puhul on tegemist kuulsa telesarja «Star Treki» mõtteteraga «teha samm tundmatusse».

«Kosmoses ei ole just palju paiku peal Kuu, kuhu inimene on võimeline minema. Praktiliselt üks ongi ja see on Marss,» lausus asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles