Intervjuu muusikuga Mait Vaik: Eesti rahva silmis 5-kordselt pärjatud looja

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Vaik
Mait Vaik Foto: Ergo Kuld

 

Maksimaalselt rahva lemmik - see on lugematute laulude sõnadeautor, pikaaegne muusik ja kirjanik Mait Vaik. Elu24 küsis mehelt, mis ta võiduga pihta hakkab ja kuhu muusikas pürgib. Loe intervjuud ja saa teada!

 

Milline on Sinu roll nendel viiel albumil, millega rahva lemmikalbumi TOP 20-sse pääsesid?

Olen teinud kaasa nii helilooja, kuid rohkem tekstiautorina viiel albumil mis pääsesid rahvahääletusel kõigi aegade TOP 20nesse. Kolm neist esikümnes. 

Kollektiiv Sõpruse Puiestee, mille enamiku tekstide ja suure osa heliloomingu autor oled, sai kuuenda koha. Mis tunne on kuratliku järjenumbri taga seista?  Kas osaks võib saada veel mõni suurem tunnustus?

Vastan täiesti ausalt see, et Sõpruse Puiestee oli esikümnes, on minu jaoks äärmiselt meeldiv üllatus! Aastakümnete kaupa on nii - „Parimad albumid 2000-2009“ plaadiga „Mustale Merele“ saime näiteks esikoha. Ka kümnendike paremiku tabelit arvestades, on kokku 8 albumit, milles olen aktiivselt osalenud: Vennaskond, Metro Luminal, Sõpruse Puiestee ja Kosmikud. Suuremat tunnustust on raske soovida. Üldse on tore teada, et oled teinud asju millel on ajatut hõngu.

Kas tähistate ka kollektiivi või mõningate bändikaaslastega - kuidas?

Tähistasin seda Hiiumaal ja tagasihoidlikult, pereringis. Mõtlesin, et kõiki neid albumeid tehes sai elatud ikka päris raju elu, nüüd siis, võiks naljaga pooleks öelda et (vahe)finišis ei avanud isegi šampust.

Mis hetkel Su muusikaelus toimub? Kas leiad kirjutamise kõrvalt mahti muusika jaoks? Kas pigem soolokarjäär, Sõpruse Puiestee või midagi hoopistükkis muud...

Kirjutamist muusikuelu veel seganud ei ole või pigem võiks öelda vastupidi: muusikuelu kirjutamist takistanud pole.

Esmatähtis on sügisel ilmuv Sõpruse Puiestee uus plaat, järgnevad kuud olen sellega tihedalt seotud. Allan salvestab juba olemasolevat materiali, täpsemalt kitarripartiisid, edasi ootab stuudio. Plaat peaks tulema (arvestades tänast seisu) retrohõnguline, 60-70 stiilis estraadi sugemetega kitarrirock kuid milliseks ta päris lõplikult kujuneb ei oskagi veel öelda.

Isiklikult mul väga otsest ja kindlat muusikalist suunitlust ei ole. Esmajärgus nõuab Puiestee süvenemist ja kriitikameelt, aga enda lõbuks teen muusikat seinast seina. Viimasel kuul olen klõpsinud kolm elektroonilist lugu,  taustamuusikat, inspireeritud peamiselt kuumast suvest ja autosõidust. Igav ja lääge aga vähemalt endale naerda.

Soolokarjääri ma otseselt teha ei kavatse, sooloplaat „Üksi“ (Rainer Jancisega kahasse) oli kindlasti erandlik, aga ma teen tõesti lugusid ka iseendale, täiesti pingevabalt on neid kogunenud ja kogunemas. Millagi tulevikus korjan need kokku ja riputan allalaadimiseks üles.

Mait Vaigu tekste on kasutanud järgmised muusikalised kollektiivid:

  • Sõpruse Puiestee
  • Metro Luminal
  • Vennaskond
  • Kosmikud
  • Unenäopüüdjad
  • The Tuberkuloited
  • Viikate
  • Tuuk

Kokku on helindatud umbes 150 Mait Vaigu teksti. Samuti on Vaigul ilmunud sooloplaat "Üksi" koos Rainer Jancisega, mitmeid proosatekste ja luulet.

Elu24 tänab intervjuu eest ja õnnitleb viimased veerand sajandit Eesti popmuusikakultuuri kujundanud loojat. Aitäh, Mait Vaik!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles