Alasti on tervislikum saunatada kui trikoos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otse basseinist ei tasuks saunalavale minna, soovitav on eelnevalt ujumisriideid loputada.
Otse basseinist ei tasuks saunalavale minna, soovitav on eelnevalt ujumisriideid loputada. Foto: SCANPIX

«Oma kodusauna võib muidugi minna trikoos või ujumispükstes. Seevastu avaliku ujula või tervisekeskuse leiliruumis ujumisriietega istumine on ohtlik nii endale kui teistele saunatajatele,» ütles Tampere Tehnikaülikooli materjaliõpetuse osakonna teadur Marja Rissanen.

Rissanen ütles ajalehele Ilta-Sanomat, et ujumisriietes sauna leiliruumi minnes aurustub seal basseinivees leiduv kloor. «Sisse hingatult on kloor mürgine,» ütles Rissanen.

Suvila või maamaja sauna aga ei peaks ujumisriietes minema siis, kui on teada, et ujumisvees võib esineda sinivetikaid.
Soome keskkonnaameti merekeskuse uurija Harri Kankaanpää sõnul oletavad teadlased, et kuumas saunas võivad vetikate mürke sisaldavad rakud lõhkeda ja mürk nii nahale pääseda.
Ujumisriiete kangastest ei eraldu isegi väga kuumas leiliruumis mitte mingeid mürgiseid aineid, ütles Rissanen.

«Selleks, et ujumisriiete kangast hakkaks mingeid gaase eralduma, peab saunas olema 250 kraadi kuuma ja sellist temperatuuri ei kannata välja ka kõige paksunahalisem saunataja,» lisas ta.

Tema sõnul võib ujumisriideid ka saunas muretult kanda, kui nendega pole ujutud kloorivees ega sinivetikatega reostunud vees või ujumisriideid on ujumise järel hoolikalt loputatud.

Rissanen soovitas siiski lemmiktrikoo, -ujumispükste või –bikiinidega sauna mitte minna.«Nimelt kestab ujumisriiete valmistamiseks kasutatav kangas kauem, kui ujumisriietes leili ei võeta.»

«Saunas inimene higistab ja higi kahjustab ujumisriiete elastaankiude,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles