Näitused tutvustavad Mehhiko põlisrahvaid

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leno Morfin.
Leno Morfin. Foto: Erakogu

Eestis on ringreisil Mehhiko taidur Leno Morfin, kelle maalinäitust “Jäljed” saadab maia-kitšee poeedi Humberto Ak'abali luule.

Näituse korraldajate teatel Leno maalid ei kujuta, kujutle, ilusta ega dekoreeri. Ta ei vaja maalimiseks vaadet, tema maalid ise on vaade availma, avatud ja avastamata ilma. Leno lõuend on ekraan kosmilise projektori valguses ja sinna jäädvustub see, mis parasjagu tähtis ülevalt vaadates, suures plaanis.

Taidur Leno Morfin sündis 1954. aastal Mehhikos Pihuamo nimelises külakeses Sierra Madre mäeahelikus. Kaasasündinud loomevajadus ilmutas end varakult, 16aastaselt harjutas Leno kätt kingsepana, maalis ja voolis puukujusid. 1994. aastal avastas Leno loomingu Chicagos prantsuse taidur Louis Durot, kes järgnevail aastail tutvustas leitud talenti maailmale. Sellest ajast on Morfin avanud arvukalt näitusi Euroopas, Hiinas, Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos. Tema maalid on elamus. Puhaste värvide ja haaravate kujunditega vaade, isiklik ja tundeline. Eestis on Leno Morfin esimest korda. Suur osa siin välja pandud akrüülmaalidest valmis tänavu Jänedal.

Kirjanik Humberto Ak'abal sündis 1952. aastal Guatemalas Momostenango mägikülas. Vere, keele ja meele poolest kitšee, esindab Ak'abal ühte kahekümne ühest maia põlisrahvast riigis. Alates 1990. aastast on Ak'abalilt ilmunud 15 luulekogu ja 12 isiklikku luulekogumikku. Talle on antud rahvusvahelisi luuleauhindu ja tema loomingut on tõlgitud prantsuse, inglise, itaalia, saksa, hollandi, portugali, katalaani, rootsi, heebrea, jaapani ja ungari keelde. See põlisameeriklasest autor on osalenud luulefestivalidel Euroopas, Aasias ja Ameerikas.

Humberto Ak'abali luuleloomingus avaldub kitšee rahva põline omailm ja autori sügav keeleline tundlikkus. Humberto Ak'abali luuletused on näituse tarvis eesti keelde tõlkinud Maris Kilk.

Näitus on 18. juulini avatud Viljandi pärimusmuusika aidas ja 12.–25. juulini Tartu loomemajanduskeskuses (Kalevi 13).

26. juulist 9. augustini näeb maale Tallinnas galerii Aatriumis ja 13.–27. augustini Jäneda mõisas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles