«Hull professor» püüab Reini jões nelja nädalaga ujuda 1231 kilomeetrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa keemiaprofessor alustas eile nelja nädala pikkust sooloujumist Reini jõel eesmärgiga panna inimesi mõtlema keskkonnaprobleemidele.

49-aastane Andreas Fath on pärast šveitslast, 46-aastast Ernst Bromeisi teine, kes selle teekonna ette võttis, edastab The Local.

Bromeis alustas ujumist kolm nädalat tagasi.

Hullu professori hüüdnime kandev Fath alustas 1231-kilomeetrist teekonda Šveitsi Toma järvest, ujudes Reini jões nii Saksamaal kui Prantsusmaal. Ta loodab jõe suudmesse Hollandis Rotterdamis jõuda 24. augustiks.

Furtwangeni ülikooli teadlase Fathi teekond peaks kestma umbes 25 päeva. Sponsorraha kasutab ta ka Reini jõest veeproovide tegemiseks ning uurimiseks kui palju leidub jõevees mürkaineid.

Fath treenis oma ettevõtmiseks rohkem kui üks aasta.

Teadlase sõnul tahab ta leida Reini jõe saasteallikad ning teha kõik, et jõkke enam kahjulikke aineid ei satuks.

Uuritakse, kas Reini jõe vees on tööstuskemikaale, hormoone, ravimeid, patogeene ja plastiku mikroosi.

Baden-Württembergist pärit kolme lapse isa Fath on ujumisega tegelenud alates kaheksandast eluaastast ning on ujunud järjepidevalt.

«Ujumine on minu jaoks puhkus ja lõdvestus. Olen kaaluta olekus ja oma maailmas. Väga tervislik viis puhkamiseks,» lausus sakslane.

2008. aastal ujus ta Šveitis Zürichi järvel 27 kilomeetrit. Selleks kulus tal kuus tundi ja 17 minutit püstitades oma vanusegrupis rekordi.

Hoolimata pikaajalisest ujumiskogemusest peab ta Reini jões ujumist raskeks katsumuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles