Käibemaksutõus kergitas folgifestivali pileti hinda

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel nädalal algab Viljandis Eesti suurim ja vanim, järjekorras kaheksateistkümnes pärimusmuusika festival, mille tunnuslause kõlab: «Seest tuleb üks tants».

«Festivali passe oleme müünud natuke vähem kui mullu samal ajal, ma usun, et see vahe on alla protsendi,» ütles festivali pealik Ando Kiviberg. «Aga üldiselt ootame Viljandisse umbes 20 000 inimest. Nii palju külastajaid on olnud igal viimasel viiel aastal. Eelmisel aastal ootasime väikest tagasiminekut, kuid meie üllatuseks publiku arv isegi kasvas. Tänavu ma ei usu, et erilist kasvu tuleb, kuid loodetavasti ei toimu ka langust.»

Kiviberg rääkis, et Viljandi festivali jaoks on piletiga publiku hulk ülioluline, sest väga suure osa eelarvest moodustab just piletitulu. Piletihind on küll tänavu tõusnud ja just käibemaksutõusu võrra. «Festivali enda kulude mõttes meil poleks olnud pileti hinda vaja tõsta, kuid eelmise aasta käibemaksu tõus pani meile päris kõva paugu. Ma püüan otsustajatele kogu aeg selgeks teha, et see ei olnud hea mõte, aga kõik ütlevad mulle: «Nüüd on rong läinud, kus sa enne olid?!» Aga enne ma ju rääkisin sedasama, ma ei ole kunagi vait olnud!»

Kiviberg teatas uhkusega, et tänavune, tantsule pühendatud programm on kõigi aegade kõige uhkem, isegi «liiga hea», nagu ta väljendus. Tantsuetenduste jaoks on Viljandi spordihoone vanasse saali ning Vallikraavi juurde ehitatud eraldi tantsuteatrid ning –põrandad.

Festivali juhtmõte väljendab Kivibergi sõnul muuhulgas seda, et traditsioonilisele rahvatantsusammule rajatud improvisatsioone saab tänapäeval vabalt enese liigutamiseks ja väljendamiseks kasutada, nii sulandub pärimus kaasaegsesse urbanistlikku keskkonda. Seda peenikest kunsti õpetatakse ka publikule. Teiste hulgas õpetavad tantsusammude seadmist Kihnu tüdrukud Ingrid Rüütli jutustuste
Mullusele Eesti teatripreemiale kandideerinud tantsuetendus «Tantsumasin» uurib labajalavalsi põhisammu ja selle võimalusi. «Tantsumasinat» etendatakse festivali ajal kaks korda.

Eriti haruldane külaline tuleb festivalile Iirimaalt ja kannab tagasihoidlikku nime Michelle O’Brian & Friends. Andekas viiuldaja Michelle külastas Viljandit mullu ning küsis, kas tohiks sel aastal esinema tulla ja mõned sõbradki kaasa võtta. Aga miks mitte! Seejärel selgus, et Michelle’i sõbrad on sedasorti muusikud, kes siis, kui nad just iiri kõrtsides mõnusalt ei jämmi, esinevad suurtel lavadel koos selliste nimedega nagu Suzanne Vega, Lou Reed ja muud kauged säravad tähed.

Laiale publikule kõige tuntum, ehkki võib-olla mitte nime poolest, on Norra tantsutrupp Frikar, sest just nemad olid mulluse Eurovisiooni võitja Alexander Rybaki taustatantsijad. Viljandi pärimusmuusika festivalil astuvad need akrobaatiliste võimetega tantsijad publiku ette värske projektiga «Mjølk», mis põhineb puhtal rahvamuusikal ja rahvatantsul.

Peterburist pärit Otava Yo (mis pidi slängis tervitust tähendama) astub lavalae maikasärkides ja Lible moodi lontis kõrvadega läki-läkides. Ansambli liikmed armastavad mängida vene rahvalaule ja -muusikat, mis olid väga populaarsed sel ajal kui nende vanemad veel noored olid. Seda jõulist tantsulist muusikat võiks kokku võtta nimetusega Russian Beat.

Kõik esinejad, kes annavad kokku üle 70 etenduse, on muidugi üles loetud festivali koduleheküljel www.folk.ee. Huvitavatest mainis Kiviberg Porto Flamencot Hispaaniast, Soome gruppi Tsuumi Sound System ja festivali kaugeim külaline Habana Son Club, mis teeb üsna samasugust muusikat kui kuulus Buena Vista Social Club.

Endiselt kurseerib Tallinna ja Viljandi vahel Edelaraudtee Folgirong. Mulluse kolme telkla asemel on nüüd vaid üks, aga see-eest suurem ja mugavam. Ööbimine maksab seal 25 krooni ühele inimesele.

Kuula kolme esineja esitatud muusikat artiklile lisatud videotest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles