Nipid, mis aitavad suvises kuumuses öösel magada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nipid, kuidas suvises kuumuses öösel magada saaks
Nipid, kuidas suvises kuumuses öösel magada saaks Foto: SCANPIX

Paljudes Euroopa paikades on praegu väga soojad ilmad ning on ka neid, kes selle suvise soojuse tõttu öösel magada ei saa.

Briti uneekspertide sõnul ei aita kuumas alasti magamine, pigem mitmed teised nipid, kirjutab Daily Mail.

Loogilisena võib tunduda, et mida vähem riideid, seda jahedam. See ei pea aga suvise magamise puhul paika.

Uneeksperdi Neil Stanley sõnul tasub suvisel ajal magada looduslikest materjalidest ja õhku läbi laskvate magamisriietega. Samas ilma teki, lina või pleedita.

«Ööriided imavad kehalt niiskust ning tagavad keha jahutamise ning sellega ka mõnusama enesetunde,» teatas ekspert.

Osa magamisasjatundjaid soovitab kuumal ajal magada küljel, mitte seljal. Seda põhjusel, et siis on õhul juurdepääs suuremale osale kehast ning see aitab jahutamisele kaasa.

Magades langeb kehatemperatuur pool kraadi. Seda on võimalik saavutada juba enne magamist, kui võtta jahedat dušši.

Dušivesi ei tohiks olla siiski liiga jahe, sest see muudab erksaks ning sul ei pruugi und tulla.

Elektriventilaator aitab samuti kiiresti kehatemperatuuri alandada. Briti Loughborough ülikooli uneasjatundja Jim Horne`i sõnul tuleks ventilaatorist tulev õhk suunata näo suunas, sest põsed on need, mille kaudu kehast väljub palju soojust.

Siiski ei tasuks ventilaatorit liiga lähedale panna, kuna tuulehoog võib mõjutada näonärve ja tagajärjeks on neuralgia.

Suvisel ajal tagavad hea une ka enne magamist mitmeks tunniks külmkappi pandud linad. Enne magama minemist tuleb need välja võtta, üks endale alla panna ning teine ümber keerata. Sama võib teha ka padjapüüriga.

Samas on see meetod üsna lühiajaline, sest inimkeha temperatuur on ka magades üsna kõrge ning linad lähevad ruttu soojaks.

Külmkappi võib panna ka padja, mis oma paksuse tõttu peaks linadest kauem jahedam püsima.

Soe õhk tõuseb üles ning selle tõttu on majade alumistel korrustel tavaliselt jahedam kui ülemistel. Eriti jahe on suvise kuumaga ruumides, mille on plaaditud või kivist põrand.

Selle tõttu soovitatakse suvel magada maja allkorrustel.

Peast tasuks visata ka mõte, et  kuumas ei saa magada, sest siis hakkab teadvus seda ketrama ning tõesti võib tekkida ebamugavustunne, mis ei lase magada.

Arvatakse, et keha jahutada aitab ka see, kui jalg  või käsi lina alt välja jätta. See aga ei pruugi nii olla, sest magamise ajal jäsemed jahtuvad ning jahedustunne äratab üles.

Kuumal ajal tasuks partneritel eraldi magada. Inimkeha toodab tunnis 116 W soojusenergiat ning sellega mõjutatakse ka partnerit.

Enne magamaminekut ei tasuks süüa ning hoiduda tasuks alkoholist. Need mõlemad ei pruugi lasta magada ja uni on katkendlik. Toimub seedimisprotsess ning organism püüab alkoholist vabaneda. Alkohol tekitab dehüdratsiooni ning selle tõttu võidakse ärgata janusena.

Enne magaminekut tasuks liikuda aeglaselt toas ringi ning liigutada keha, ka see aitab liigsest kehasoojusest vabaenda.

Magada tasuks voodi asemel näiteks võrkkiiges, kuna seal pääseb õhk kergemini kehani.

Hea une tagab ka enne magamist lavendli nuusutamine või lavendliõli panemine padjale.

Kui magamisega on ikka väga suur probleem, siis oleks soovitav kasutada magamisklappi, mis pannakse silmadele ning kõrva pistetavaid abivahendid, mis takistavad heli kuulmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles