Eesti muusikute showcase täna Pärnu muusikafestivalil

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Järvi
Paavo Järvi Foto: Peeter Langovits

Täna toimub Pärnu muusikafestival Järvi Akadeemial Eesti muusikute showcase.

Täna, 16.07 kell 20.00 saab Pärnu kontserdimajas kuulda Eesti noori soliste, kes astuvad üles nii kammerkoosseisudes kui ka koos Järvi Akadeemia Noorte Sümfooniaorkestri ning Järvi Akadeemia dirigeerimiskursuslastega. Hea koostööpartner Eesti Interpreetide Liit on kokku pannud kava, kus on fookuses neli säravat muusikut – Mihkel Poll, Indrek Leivategija, Triin Ruubel ja Riivo Kallasmaa. Ansamblipartneritena astuvad kontserdil üles ka Anne Ainomäe vioolal ja Reet Ruubel klaveril.

Festivali kunstiline nõustaja Paavo Järvi: “Nemad on meie tähed, meie tulevik. Eestis on palju väga andekaid inimesi ja neid on vaja eraldi välja tuua, tehes eraldi kontserdi, et inimesed teaksid, kes nad on.” Interpreetide Liit on eraldi kutsunud ka festivalikorraldajaid ja agente välismaalt, kes jagavad enne kontserti Järvi Akadeemia noorte muusikutega mõtteid paneelis „Millised on ootused noorele karjääri alustavale muusikule? Agendi, festivalikorraldaja ja orkestri direktori vaatenurk”.

Esitluskontserdi muusikud on on silmapaistvad interpreedid, kelle muusikaline tegevus on laiahaardeline, nad on osalenud arvukatel meistrikursustel ja konkurssidel nii Eestis kui võõrsil ning pälvinud mitmeid preemiaid.

Oboemängija Riivo Kallasmaa on muusikahariduse omandanud lisaks Eestile Brüsseli ja Jeruusalemma kõrgkoolides. Hetkel teeb Kallasmaa koostööd Turu Filharmoonilise Orkestri Pori Sinfonietta ning Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga.  Ta on teinud koostööd ka Eesti esimese nüüdismuusikale spetsialiseerunud koosseisuga NYYD Ensemble ning teeb kaasa koosseisudes nagu Tartu Uue Muusika Ansambel ja Ensemble Voces Musicales. Aastal 2006 võitis Riivo Kallasmaa interpreetide konkursi Con Brio.

Indrek Leivategija lõpetas 2012. aastal Müncheni Muusika- ja Teatriakadeemia magistrantuuri Wen-Sinn Yangi tšelloklassis. 2011. aastal täiendas end Natalia Gutmani juures. Ta on andnud palju kontserte ning teinud salvestusi (Eesti, Baieri, Saksa Raadiole). Aastatel 2008–2010 töötas ta Baieri Ringhäälingu Sõmfooniaorkestris, alates 2012. aastast on ta Bambergi Sümfoonikute tšellorühma teine kontsertmeister. Indrek Leivategija on 2012. aasta Gasteigi muusikapreemia laureaat.

Pianist Mihkel Poll on õppinud välismaal Guildhall School of Music and Drama´s professor Ronan O´Hora klaveriklassis. Hetkel õpib ta Eesti Muusika-ja Teatriakadeemia doktorantuuris professor Ivari Ilja juures. Mihkel Poll pälvis 2004. aastal esimese preemia ning orkestri eripreemia Rina Sala Gallo nimelisel pianistide konkursil Monzas, Itaalias; samal aastal võitis ta peapreemia ja neli eripreemiat vabariiklikul interpreetide konkursil Con brio" 2006. aastal sai ta esimese preemia Ferroli rahvusvahelisel pianistide konkursil Hispaanias ning esimese preemia ja Tubina eripreemia esimesel Tallinna rahvusvahelisel pianistide konkursil. Mihkel Poll on esinenud kõikjal Euroopas ja USAs. Ees ootavad etteasted Sinfonia of Birmingham’i ning Birmingham School’s Symphony Orchestra’ga. Mihkel Poll on 2004. aasta Eesti Kultuurkapitali aastapreemia ja 2013. a. Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia laureaat.

Viiuldaja Triin Ruubel on õppinud lisaks Eestile Rostocki Kõrgemas Teatri- ja Muusikakoolis professor Petru Munteanu klassis. Hetkel jätkab magistriõpinguid professor Munteanu juures Augsburgi Leopold-Mozarti-Instituudis. Triin on võitnud Grand Prix` rahvusvahelisel viiuldajate konkursil „Remeber Enescu”  Sinaias Rumeenias ja pälvinud auhinnalisi kohti Kloster Schöntalis Saksamaal, Avignoni Rahvusvahelisel Viiuldajate konkursil Prantsusmaal ning „Premio Rodolfo Lipizer“ konkursil Itaalias. Ta on soleerinud paljude orkestrite ees, esinenud paljudel festivalidel ning teinud koostööd heliloojatega Jörg Widmann ja Wolfgang Rihm. Ta on 2011. aastal asutatud kaasaegse muusika ansambli Neophon asutajaliige.

Suurejooneline Pärnu Muusikafestival Järvi Akadeemia toimub sel aastal 14.-20. juulini ning toob Pärnusse taas erakordselt palju häid muusikuid. Festivalil esineb hulk tippsoliste: Steven Isserlis, kes on üks suurimaid tšellostaare maailmas ning  suurepärane gruusia pianist Alexander Toradze. Samuti tuleb festivalile läti akordionimängija Ksenija Sidorova, kes mängib Erkki-Sven Tüüri akordionikontserti.

Vaata videost, kuidas staarid ise oma ülesastumisest räägivad!

Lisainfo Pärnu Muusikafestivali Järvi Akadeemia kohta SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles