Jalgpall päästis perevägivalla ohvri elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall päästis perevägivalla ohvri elu
Jalgpall päästis perevägivalla ohvri elu Foto: SCANPIX

India keskosas Nagupuris elav Pankaj Mahajan meenutas, et lapsepõlves oli ta perevägivalla ohver ning kartis koju minna.

Ta leidis enda jaoks pääsetee maailma ühest populaarsemast spordialast – jalgpallist, edastab mtv.fi.

«Mu isa oli alkohoolik ning kui joobes peksis ta mind, vigast ema ja venda. Otsisin siis kohti, kuhu end peita,» meenutas Mahajan.

Indias ei ole sellised lood haruldased. Selles riigis elab 65 miljonit inimest slummides, kus on inimestel sageli alkoholiprobleemid, esineb palju perevägivalda ning kuritegevus on kõrge.

Mahajani elu muutus päeval, mil ta sattus jalutama mööda liivasest jalgpalliväljakust. Ta peatus ja läks sinna jalgpalli mängima.

«Kui sain palli ja hakkasin mängima, ei mõelnud ma kaks tundi oma probleemidele. Jalgpall haaras mind endasse,» lausus indialane.

Nüüdseks on Mahajan slummijalgpalliorganisatsiooni Slum Soccer parim mängija.

Ta osales 2013. aastal kodutute MMil, millest võtsid osa kümnete riikide amatöörjalgpallurite meeskonnad.

Mahajan on oma meeskonna kapten ning tema eestvedamisel võideti isegi sellise jalgpalli suurriigi nagu Hispaania kodutute jalgpallikoondist.

«Poolas toimunud matš oli üks minu elu kõrghetki,» meenutas keskväljamängija.

13 aastat tagasi asutatud organisatsiooni Slum Soccer eesmärgiks on aidata slummilapsi. Seda nii sportlikul kui psühholoogilisel tasandil.

Jalgpalli mängivatele noortele tagatakse võimalus ka haridus saada ning võõrkeeli õppida.

 «Sageli tunnevad slummilapsed end kõrvaletõrjutuna. Esmalt teevad nad palliga lihtsamaid asju. Samuti õpivad nad end väljendama ja enda eest seisma. Nad peavad aru saama, et neil on samasugused õigused nagu kõigil teistel,» selgitas Slum Socceri tegevjuht Abhijeet Barse.

Indias on kriket kõige populaarsem spordiala, kuid ka jalgpall on hakanud aina enam populaarsust koguma.

«Paljud vanemad ei saa aru, et lastel tuleb sporti teha. Vanemad on väga vanaes tavades kinni ning ei taha oma arusaamu muuta. Liigume edasi samm-sammult ja loodame parimat,» jätkas Barse.

Mahajani sõnul on ta pereprobleemid alles, kuid kuid nüüd suudab ta neid enda jaoks paremini lahendada kui narkootikumide tarbimisega.

«Kui ta meie juures treenima ja mängima hakkas, ei tahtnud ta üldse rääkida. Ta ei tahtunud ka inimestele silma vaadata. Nüüd tahab ta oma edulugu kogu maailmaga jagada. Ta näitas, et kõigega on võimalik hakkama saada,» lausus Slum Soccer esindaja Dhaval Raut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles