Tiidus: publik on valmis elamuste eest maksma

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Tiidus laulupeol.
Urve Tiidus laulupeol. Foto: Viktor Burkivski

Kultuuriminister Urve Tiidus leiab, et kuna laulu- ja tantsupeo ettevalmistusi tehakse kolm aastat ja sellega tegelevad kümned tuhanded inimesed üle Eesti, vääristab osalustasu pidu ja selle korraldajaid.

Kultuuriministri sõnul ei olegi laulu- ja tantsupeo väärtust võimalik rahas mõõta. «Tahan rõhutada, et olulisim märksõna on siin osalus,» ütles Tiidus ja lisas, et kümned tuhanded lauljad ja tantsijad on palju vaeva näinud ja pingutanud, et sellel peol esineda. Seetõttu tuleks eelnevat väga silmas pidada, kui kaaluda, kas pidu peaks olema täiesti tasuta.

«Me teame, et tegelikult pole miski tasuta ja osalustasu vääristab pidu, sest kümnetele tuhandetele esinejatele ja nende ametlikele saatjatele on üritused prii sissepääsuga,» sõnas Tiidus. Kultuuriministri sõnul toetavad peo külastajad piletiostuga peo korraldamist ning seeläbi väga sageli oma lähedaste esinemist sellel peol.

Kuna pidu on olnud pidevas kasvutrendis, leiab Tiidus, et inimeste ootused, vajadused ja lootused on ajas ühe kasvanud. «Laulu- ja tantsupeo sihtasutuse poolt vaadatuna ei ole sugugi väheoluline asjaolu, et nii suure ja tähendusliku sündmuse planeerimisel on ülitähtis maandada kõikmõeldavad riskid,» ütles Tiidus ja märkis, et korraldajal peab olema väga täpne ülevaade võimalikust väljakul viibijate arvust, mistõttu on kontroll väravas kindlasti vajalik.

Piletihindadest rääkides ütles Tiidus, et sel korral olid piletid saadaval väga mitmes hinnaklassis, alates neljast eurost kuni 50 euroni. «Arvestades eelpool kirjeldatud pingutusi, mida mitme aasta jooksul tehakse, ja kas või fakti, et tantsupeo lisapiletid müüdi kõik läbi mõne tunniga, näitab see, et publik on valmis elamuste eest panustama,» arvas Tiidus.

Kultuuriministri arvates ei saa aga öelda, et laulu- ja tantsupeo raames pole üldse prii sissepääsuga üritusi. «Laulupeonädalal toimus Tallinna linna eri paigus avalikus ruumis rohkesti kontserte, neist suurim oli kindlasti rahvamuusikute Pillipidu, mille kõik kontserdid olid pealtvaatajatele tasuta,» lausus Tiidus.

Laulu- ja tantsupeo eelarve kohta ütles kultuuriminister, et peo eelarveks on ligikaudu kolm miljonit eurot ning sellest üle 1,5 miljoni euro eraldas valitsus otseselt peo korraldamiseks. Ülejäänud osa tuleb sponsoritelt, kaubandustegevusest ja piletite müügist.

«Lisaks tuleb silmas pidada, et riik toetab sihtasutust iga-aastaselt laulupeo protsessi järjepidevuse tagamiseks,» ütles Tiidus ja lisas, et tänavu oli toetuse suuruseks 1,3 miljonit eurot. Sellest suurem osa kuulub laulu- ja tantsupeo protsessis osalevate kollektiivide toetusprogrammile ning toimuda sai ka üliõpilaste laulu- ja tantsupidu Gaudeamus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles