Teismelisena populaarsed ei pruugi täiskasvanuna edukad olla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismelisena populaarsed ei pruugi täiskasvanuna edukad olla
Teismelisena populaarsed ei pruugi täiskasvanuna edukad olla Foto: SCANPIX

Hiljutine uuring näitas, et teismelisena populaarsed lapsed ei pruugi täiskasvanueas edukad olla ning vähepopulaarsed lapsed võivad siis edukamad olla.

USAs Virginia ülikoolis tehtud uuringu kohaselt tekivad teismeliseas kuulsatel tavaliselt 20. eluaastates narko- ja alkoholiprobleemid  ning nende seas on ka üsna palju töötuid, edastab The Telegraph.

Teadlased uurisid 184 teismelise elu alates sellest kui nad olid 13-aastased. Uuring kestis kümme aastat.

Tulemused näitasid, et koolis vähepopulaarsed said edaspidises elus paremini hakkama kui koolis populaarsed olnud.

«Teismeliseea alguses ja keskel poppidel lastel tuli hilisemas elus enam ette narkoprobleeme ning nad tundsid ka sotsiaalset isoleeritust,» selgitati.

Populaarsed olid näiteks sellised teismelised, kes varastasid oma vanemate tagant või tegid spreijoonistusi ehitiste seintele. Kuid 20. eluaastatel oli neil tekkinud probleeme ning paljud neist olid asunud krimnaalsele teele.

Uuringu autori Joseph Alleni sõnul oli see üllatus, et «teismelisena väga ettevõtlikud ja hakkajad lõpetavad hiljem niiöelda tupikus».

Allen loodab, et see uuring aitab vanematel oma teismelistest lastest paremini aru saada ning nad õiges suunas juhatada.

«Popid teismelised saavad suure tähelepanu ja huvitatuse osaliseks. Nad võivad sellest sõltuvusse jääda. Nad ei pingutagi, et edasi areneda ja täiskasvanute maailmas hakkama saada,»  selgitas asjatundja.

Uuring näitas, et neil lastel, keda peeti populaarseks, oli 45 protsendi võrra suurem risk hakata tarbima alkoholi ja narkootikume kui neil, kes teismelisena olid vähepopulaarsed ja kõrvale tõrjutud.

Samuti oli varem populaarsetel hilisemas elus raskem kaaslastega suhelda.

Teismeliste vaimsete probleemidega tegeleva arsti Faeza Khani sõnul tekitab pesudotäiskasvanulik käitumine selle, et neil tekivad vanemana sotsiaalsed probleemid.

«Teismeliseeas püüavad nad jätta hakkamasaaja muljet, kuid samas ei ole nad vaimselt küpsed. Nad ei arene edasi ning kasutavad teismeliseea tegutsemisviise ka edaspidises elus. Need aga ei toimi siis enam, vaid toovad kaasa probleeme,» lausus asjatundja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles