Soome meessportlasest sai naine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome meessportlasest sai naine
Soome meessportlasest sai naine Foto: SCANPIX

Soomes muutis üks meessoost sportlane sugu ning teda üllatas kaassportlaste reageering.

Vera Räsänen kandis varem nime Vesa Räsänen ning ta oli mees, edastab iltasanomat.fi.

46-aastane Räsänen tundis end alati naisena ja paar aastat tagasi lasi teha soovahetusoperatsiooni.

Naiseks saanu sõnul suhtub enamik kaassportlasi ja teisi inimesi temasse positiivselt.

Pikka aega ei tundnud ta end veel täielikult naisena. Kui ta sai aga kriitika osaliseks, siis tundis, et temasse suhtutakse kui naisesse.

«Varem ma lihtsalt püüdsin olla naine, kuid just kriitika tõttu sai minust täielik naine. Ma oleks soovahetusega pidanud alustama varem,» lisas Räsänen.

Ta oletas, et peab eelarvamuste ja soo muutmise tõttu oma senisest kodukohast Helsingisse kolima ning oma firma sulgema. Nii ei juhtunud. Ta elab Iitis Kausalas ning on seni eraettevõtja.

«Kohalikud elanikud ja naabrid võtsid mu muutuse hästi vastu. Üllatava oli see, et karmid  kriitikud ja hukkamõistjad olid eelkõige kaassportlased,» lausus Räsänen.

Räsänen on tegelenud pikka aega kuulitõukamisega. Kui varem võistles ta meeste sarjas, siis nüüd tahab ta seda teha naiste sarjas.

Soome Spordiliit on ta palvet kaalunud juba pool aastat, kuid lõplikku otsust ei ole veel langetanud. Kui spordijuhid lubaksid tal koos naistega võistelda, siis saaks ta üles astuda selle kuu lõpul toimuvatel kergejõustikuvõistlusel.

Räsäneni sõnul on vastuse viibimine kahandanud ta teeningumotivatsiooni.

«Kui oleksin saanud võistlusloa, siis treeniksin rohkem. Tegelen nüüd rohkem tõstmisega,» sõnas 84-kilogrammiste sarjas 100 kilogrammi tõstnud sportlane.

Soome Jõutõsteliit andis Räsänenile naiste sarjas võistlemiseks loa, kuid ta ei ole seda saanud veel Soome Tõstespordi Liidult.

Tal on luba võistelda veteranide sarjas, kuid seal ei olevat tema jaoks piisavalt konkurentsi. Ta tahab pääseda õigetele võistlustele.

Räsäneni sõnul keskendub ta praegu augustis toimuvatele Soome meistrivõistlustele kätekõverduste tegemises.  

Ta loodab siiski pääseda kuulitõukes Kalevi mängudele, kuid selleks tuleb tal luba saada.

«Tahan oma naiselikust rõhutada igal viisil. Minu soovahetus oli õige tegu ja nüüd tahan vaid samu õigus, mis on naistel ja naissportlastel. Olen teiste naistega võrdne,» lausus soomlanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles