Noorautor Chris Kala on siiani vabaduses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Elu mõtte kadumine on justkui kõige huvitavam tunne, mida eales kogeda saab,» kirjutab Kala oma esikromaani «Ebaõnnestunud!» esilehel.

Paarkümmend lehekülge hiljem annab ta avara perspektiivi suhteteemale: «Kipun arvama, et enda meelest olin veel suhtes Elisega, eriti veel südames, aga mõistuses mitte, sellepärast süda ei lasknudki käituda nii, kuidas oleksin ehk soovinud.»

Siiski pole Kala (18) esikteose puhul tegu heietusliku sisemaailma üleskirjutusega, juttu tuleb noorte metsikutest pidudest ja gängidevahelistest kaklustest. Igal juhul on vanematel põhjust muretseda, sest nad ei tea tegelikult muhvigi sellest,  kuidas nende võsukesed aega veedavad, mainib Kala. «Alustades sellest, kuidas 11aastased tüdrukud suitsetavad..., praegused noored on täiesti teistsugused, praegused noorteromaanid on täiesti võrreldamatud varasematega. Tahan öelda, noored, ärge rikkuge oma elu lollustega!»

 

Kevadel ilmunud noorteromaani «Nullpunkt» autor Margus Karu on Kala hea sõber, ent kolumnist Martin Kalaga noorautoril seos puudub. «Seda küsitakse kogu aeg,» mainib ta, «Kes ta üleüldse on?»

 

Raamatu puhul on tähelepanuväärne, et see on kirjutatud pea üks-ühele päriselus toimunule, isegi tegelaste nimed on samad, mis päris elus. Lisaks otsustas Kala eelmise aasta oktoobris jätta pooleli keskkooli viimase klassi, et saada aega raamatu kirjutamiseks. 352 lehte paks raamat valmis mais. Erinevuseks raamatu ja reaalselt juhtunu vahel on asjaolu, et raamatu lõpus satub minategelane vangi. Põhjuseks riigipiiriületamisel tabatud rusikalöögil kasutatav kasteet, mille omamine on Eestis keelatud, samuti konflikt inkassaatoritega. Chris Kala on siiani vabaduses.

 

Ta ütleb: «Elus on tähtis hakata tegutsema selle nimel, mida sa tahad. Kui oled hakanud eesmärgi suunas liikuma, pakub elu sulle lahendusi

 

Hea lugeja, Elu 24 avaldab homme raamatust valitud peatükke ja annab infot raamatu suurejoonelisest esitlusest juuli kolmandal dekaadil.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles