Mis asi on seksuaalne anoreksia?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis on seksuaalne anoreksia?
Mis on seksuaalne anoreksia? Foto: SCANPIX

Terminit anoreksia seostatakse eelkõige söömishäirega, kuid seksuaalterapeutide sõnul on olemas ka selline terviseprobleem nagu seksuaalne anoreksia.

Söömisarnoreksia all kannatajad väldivad toitu ja söömist, seksuaalse anoreksia all kannatajad väldivad aga lähedust ja seksi, edastab Psychology Today.

Asjatundjate sõnul on seksuaalne anoreksia seksuaalse või emotsionaalse andmise ja saamise vältimine.

«Seksuaalse anoreksia all kannatajad püüavad vältida kõike, mis on seotud tunnetega, nende avaldamisega, enda jagamisega, seksuaalse lähedusega ning seksiga,» selgitati.

Seskuaalset anoreksiat on uurinud USA seksuoloog Patrick Carnes. Tema sõnul kardavad need anorektikud seksuaalset mõnu, seksuaalseid kontakte, seksi puutuvaid olukordi ja esemeid,  neil on kujunenud oma kehast väärpilt, nad on kriitilised teiste seksuaalsuse suhtes, nad häbenevad oma seksuaalkogemusi ja sellega kaasnevat enesekriitikat ning nad väldivad igasugust lähedust, mis võib viia seksuaalkontaktini.

Carnes on kogunud ka andmeid selliste anorektikute kohta. 144 seksuaalse anoreksia all kannatajast 41 protsenti on mehed ja 59 protsenti naised.

Uuringu kohaselt on 67 protsendil seksuaalse anoreksia all kannatajatel olnud kogemus seksuaalse ärakasutamisega, 41 protsenti on kogenud füüsilist vägivalda ja 86 protsenti on kogenud verbaalset vägivalda.

65 protsendil uuritutest oli perekonnas alko- ja narkosõltlasi ning 40 protsendil oli pereliikmete seas seksuaalsõltlasi. 60 protsenti kirjeldas oma pereliikmeid liigkarmidena ja 67 protsendi sõnul olid nende suhted pereliikmetega jahedad.

Rohkem kui kolmandikul seksuaalse anoreksia all kannatajatel oli ka sundmõtteid või sõltuvusprobleeme, nagu nikotiini- ja ostlemissõltuvus ning söömishäireid.

Carnesi sõnul on seksuaalanorektikud ja seksisõltlased üsna sarnased.

«Nii seksuaalse anoreksia kui seksisõltuvuse põhjused on sarnased. Seksiprobleemid ilmnevad lihtsalt erinevatel viisidel,» selgitas asjatundja.

Seksuaalse anoreksia sümptomid on: ei suudeta luua partneriga emotsionaalset sidet, parneri läheduse vältimine, manipuleerimine vaikimise ja viha abil, kritiseerimine, partneri süüdistamine ning seksist loobumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles