Forbes: Tai kuningas on maailma rikkaim monarh

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai kuningas Bhumibol Adulyadej koos kuninganna Sirikitiga
Tai kuningas Bhumibol Adulyadej koos kuninganna Sirikitiga Foto: AP / Scanpix

Majandusajakirja Forbes andmetel on Tai kuningas maailma rikkaim monarh, tema varanduse suurust hinnatakse 35 miljardile dollarile (367 miljardit krooni).

Tai kuningas on 80-aastane ja troonil olnud 62 aastat, mis teeb temast kõige kauem võimul olnud monarhi.

Forbesi andmetel on maailma kuninglikud suguvõsad oma varandust viimastel aastatel tarkade ja ettenägelike investeeringutega suurendanud.

«Maailma 15 kõige rikkama kuninglikust soost isiku varanduse kogusumma on tõusnud 131 miljardi dollarini (1,3 triljonit krooni), veel möödunud aastal oli see 95 miljardit dollarit (997 miljardit krooni),» kirjutab Forbes.

Maailma kõige rikkamate kunglikest soost isikute nimekirjas troonivad eesotsas just Aasia ja Lähis-Ida maade valitsejad.

Forbesi nimekirjas teisel kohal oleva, 60-aastase Araabia Ühendemiraatide Abu Dhabi šeigi Khalifa Bin Zayed Al Nahyani varanduse suurus on umbes 23 miljardit dollarit (241 miljardit krooni).

Kolmandal kohal varanduse suuruselt on Saudi Araabia 84-aastane kuningas Abdullah bin Abdul Aziz, kes sai selle riigi troonile 2005. aastal. Tema varandus on 21 miljardit dollarit (220 miljardit krooni).

Neljandale kohale paigutus Lõuna-Aasias asuva Brunei 62-aastane sultan Haji Hassanal Bolkiah, kelle varanduse suurust hinnatakse 20 miljardile dollarile (210 miljardit krooni).

Viies selle nimekirjas on Araabia Ühendemiraatide Dubai šeik, 58-aastane Mohammed bin Rashid. Talle kuulub 18 miljardit dollarit (189 miljardit krooni).

Forbesi nimekirjas on ka kaks Euroopa monarhi, kellest 63-aastane Liechtensteini vürst Hans-Adam II on kuuendal kohal. Vürstile kuulub viis miljardit dollarit (52,5 miljardit krooni).

Seitsmes on Katari valitseja, 56-aastane Khalifa Al Thani, kelle on kaks miljardit dollarit (21 miljardit krooni) kaheksas Maroko 46-aastane kuningas Mohammed VI, kelle varandus on 1,5 miljardit dollarit (15,7 miljardit krooni).

Teine Euroopa valitseja selles nimekirjas on üheksandal kohal olev Monaco vürst, 50-aastane Albert II, kellel on 1,4 miljardit dollarit (14,7 miljardit krooni). Kümnendal kohal on Omaani sultan, 67-aastane Qaboos bin Said oma 1,1 miljardi dollariga (11,5 miljardit krooni).

15 rikkaima siniverelise hulka kuuluvad veel ka Aga Khan, prints Karim Al Hussein, Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, Kuveidi šeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Hollandi kuninganna Beatrix ja Svaasimaa kuningas Mswati III.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles