Tudengid kohtusid tulerännakul legendaarse tantsumemme Helju Mikkeliga

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
III klassi Valgetähe ordeni kavaler, rahvatantsu edendaja Helju Mikkel.
III klassi Valgetähe ordeni kavaler, rahvatantsu edendaja Helju Mikkel. Foto: OVE MAIDLA/PM/EMF

Laulu- ja tantsupeo tule jaoks loodava telekanali Tule TV sisu Tudeng TV noored.

«Kui 7 noort tudengit ühel hilisõhtul mikrobussiga Tallinnasse jõudsid, pidid nad tõdema, et meie armsal Eestimaal laiuvad ilusad ja avastamata paigad ning palju on jutustamata lugusid.  Alustades Haldja talust kuni Moe piiritusetehaseni on Eesti täidetud väga eripalgeliste paikadega. Iga küla ja alevik hingab justkui omas rütmis,» rääkisid tule teekonnal rännanud noored Stinne Loo ja Liis Ilves.

Kolm päeva kestnud läbisõidu jooksul õppisid nad tundma veel avastamata Ida-Virumaad, tutvusid sealsete inimestega ja nägid, kuidas nemadki on väikesed ja vajalikud osakesed sellest suurest kellavärgist, mida me kutsume Eestimaaks.

«Oli kohti, mis tegid meid rõõmsaks, oli paiku, mis tegid meele nukraks, oli külasid, mille elanike soojus ja sõbralikkus läks hinge ning oli hetki, mil meis tekkis tuhin saada maailmaparandajaks ning kaotada ebaõiglus meie riigis,» rääkisid noored.

«Väikeses Eestis kohtasime vaid paari päevaga lisaks huvitavatele paikadele ka erisuguseid inimesi. Kustumatu jälje jättis meile tantsumemm Helju Mikkel, kes hoolimata oma kõrgest east on täis positiivsust ja teotahet. Tõdesime meiegi, et memme seltsis voolab aeg Haldja talus isemoodi. Helju õnnistas meid oma paiga ja nii jätsimegi temaga hüvasti, et avastada veel Eestimaad,» kirjutasid tudengid.

«Sõbralikkus ja soojus jõudis meieni Kaagvere erikooliski. Kuna Kaagvere kool ja selle pidamise loogika pärineb eelmise sajandi viiekümnendatest aastatest, on see tekitanud palju poleemikat. Kas niisugune kasvatusmeetod pole juba iganenud? Kas vägivald mitte ei kasvata vägivalda? Isegi meedia kajastus siiani sellest koolist on pea alati tume,» tõstatuvad rännaku käigus karmimadki teemad.

«Otsustasime leida kinnitust direktor Maire Reesti öeldule: Kaagverre sattunud tüdrukutel on kõrge loovus. Kuigi me tüdrukuid turvalisuse kaalutlusel ei näinudki, nägime nende töid, mis olid tehtud hingega. Süvitsi vaadates märkasime, et Kaagverre sattunud tüdrukud ei ole läbinisti käestläinud ja kasvatamatud. Noorte töödest peegeldus erisuguseid tundeid ja emotsioone.»

«Läbisõit tõestas meile, et sõna «muuseum» ei olegi tegelikult nii hirmus ja igav. Kindlasti on paljud eestlastest käinud Palamusel O. Lutsu Kihelkonnamuuseumis. Kas legendaarse «Kevade» sünnipaiga külastamine saab üldse olla igav, eriti kui külastajaid võtab vastu naerusuine ja pühendunud giid? Või kes siis ei oleks väikse lapsena korrakski unistanud trammijuhi või tuletõrjuja kabiinis istumisest? Tuleb vaid Järva-Jaani vanatehnika varjupaika minna. Selliseid põnevaid muuseume on Eestis palju,» nentisid üliõpilastelevisiooni tegijad.

«Avastasime, et igal paigal meie kodumaast on rääkida oma lugu. Mõned neist lugudest toob teieni 15. juunist avatav Elioni erikanal Tule TV. Teised lood aga jäävad teil endil avastamiseks,» lubasid nad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles