Pärnu teeb homme taas kummarduse Raimond Valgrele ja tema muusikale

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Valgre lummas neide nii oma eluajal kui meelitab nüüd pronksi valatunagi.
Raimond Valgre lummas neide nii oma eluajal kui meelitab nüüd pronksi valatunagi. Foto: Ants Liigus

Homme ja ülehomme kutsub Pärnu kaheksandat korda festivalile „Kummardus Valgrele". Esimest korda läbi mitme päeva kanduva muusikapeo raames toimuvad kuursaalis ja Ammende villas 1930. aastate Pärnu kuurordi hõngulised üritused: kontserdid, tantsuõhtud, öökino, teatrietendused.

„Nii suurelt ja festivalina on esimest korda," tõdes Pärnu kuursaali programmijuht Urmas Lass. „Idee on selles, et kui kolme aasta pärast tuleb Raimond Valgre 100. sünniaastapäev, on Pärnus suvisel ajal olemas toimiv festival, mis võib saada linna uueks kaubamärgiks, nagu omal ajal oli "Watergate"."

Tantsitavad Karavan ja Allvee

Ehkki suurem osa festivali üritustest toimub kuursaalis, paneb i-le täpi galakontsert laupäeval, 3. juulil Ammende aias. Lassi väitel on sellel väga lihtne põhjendus: villa aed on kuursaali õuest avaram ja mahutab rohkem kuulajaid.

„Eelmine aasta näitas, et kui meie hoov on triiki täis, leidub siin kohti 1100 inimesele, aga ühtegi tooli sellisel juhul enam kusagile ei pane," märkis Lass.

Tung aga tuleb programmijuhi ennustusel kuursaali nii või teisiti. Eriti homme pärastlõunal, kui pääs kuursaali on prii.

Eelkõige võiks Lassi hinnangul olla huvitav jälgida, kuidas Peeter Kaljumäe ja Meelis Sarv etendavad õhtuse esinemise proovi, kuid niisama köitev tõotab tulla Sarah Leanderi laule esitava Heli Vahingu kontsert.

„Kui on ilus ilm, paneme Vahingu üldse maja ette, et tuleks selline mõnus kuurordikontsert," sõnas kuursaali programmijuht. „Hansapäevadel mängis õues purskkaevu juures Kaunase puhkpilliorkester ja see läks rahvale ülihästi peale."

Menu ennustas Lass homme kuursaalis tööd alustavale fotosalongilegi, mille tarvis on randa veetud vaata et pool Endla kostüümilaost. „1930. aastate stiilis õigete aksessuaaridega tehtud retropilt on võrratu ajaloohõnguline mälestusfoto," kinnitas Lass.

Kui homse festivalipäeva lõpetavad tantsuõhtu ansambli Karavan saatel ja sellele järgnev öökino filmiga „Need vanad armastuskirjad ...", siis ülehomme paneb kogu festivalile punkti vägevatest vaskpillidest saadetud naishääl: Valgrele pühendatud muusikapeo viimased esinejad on svingorkester G7 ja Airi Allvee.

Laulud seob ühte sõna

Pikemalt ülehomsest galakontserdist „Need vanad armastuskirjad" kõnelnud Kai Tarmula, üks festivali korraldajaist, märkis, et esimest korda saadab sel üritusel esinejaid Pärnu linnaorkester. Uus on seegi, et kontserdil seob Laura Põldvere, Marvi Vallaste, Mart Sanderi, Sepo ja Aleksander Seemani, Uku Suviste, Rolf Roosalu ja James Wertsi laulud terviklikuks kavaks näitleja sõna.

Kuna hiljuti ilmus raamat Valgre kirjavahetusest, siis Rain Simmul loeb esinemiste vahele katkendeid sellest raamatust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles