Mudilaskoorid laulupeo rongkäigus osaleda ei saa

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu- ja tantsupeo rongkäik 2009. aastal
Laulu- ja tantsupeo rongkäik 2009. aastal Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Mudilaskoorid tänavu laulupeo rongkäigus osaleda ei saa, sest nad tulevad pealinna alles pühapäevaseks kontserdiks.

Laulupeo teabejuht Sten Weidebaum selgitas, et otsuse taga on kitsikus kogu laulu- ja tantsupeorahva majutamisel.

Varasemate kogemuste põhjal oli esialgu arvestatud ligikaudu 4000 mudilasega. Ta meenutas, et 1999. aastal esinesid üldlaulupeol vaid Tallinna koolilapsed, teisel korral juba ka Harjumaa mudilased. 2009. aastal osales üldlaulupeol 3900 mudilast.

«Küllaltki pikalt otsiti võimalusi, kuidas võimalikult palju koore laulukaare alla tuua. Seda arutati näiteks muusikaõpetajate liidus, kooriühingu muusikatoimkonnas, maakondlike kuraatorite ja dirigentidega. Ühiselt jõuti lahenduseni, et sel korral mudilaskoorid, kuna nad ei osale ühendkoori plokis ja harjutasid ainult oma mudilaste osa repertuaari, tuleksidki kohale vaid üheks päevaks, oma kontserdi ajaks. See võtab maha hulga pinged majutuselt, kust king kõige tugevamalt pigistab, aga ka toitlustuselt. Seeläbi oli võimalik otsustada, et laulupeol saavad esineda kõik repertuaari hästi omandanud mudilased,» selgitas Weidebaum.

Teiseks võimaldas see otsus lubada peole tunduvalt suuremas mahus täiskasvanute kollektiive, kelle järgmine pidu tuleb alles viie aasta pärast, samas kui mudilaskoorid saavad kaare all uuesti laulda aastal 2017.

«Mis on selle otsuse hinnaks, on tõesti see, et need mudilased, kes pole Tallinnast, ei saa ilmselt osaleda laupäeval toimuvas rongkäigus, aga mitte seepärast, et keegi neid keelaks, vaid seetõttu, et neid pole pärast seda võimalik majutada. Tallinna ja Harjumaa mudilaskoorid ja need, kes on teada andnud, et tulevad omal käel, osalevad rongkäigus,» kinnitas Weidebaum.  

Weidebaum märkis, et kõigi peole tulevate mudilaskooride majutamiseks olnuks vaja täiendavalt suurusjärgus 10 koolimaja. «Küsimus ei ole ju mõnes klassiruumis. Koolimajad on täis ja nende mahutamisvõime piiripeal,» lausus ta.

Tema sõnul on ka muusikaõpetajate liidu esindajad leidnud, et nii pisikestele ehk 1.-4. klassi lastele on laulupeol osalemine väga suur koormus ja oluliseks peetakse mudilastele pakkuda esimest elamust kaare all esinedes.

Kui palju rongkäigus osalejaid on, ei osanud Sten Weidebaum praegu täpselt öelda. Laulupeolisi, kellele antakse käepaelad, on ligikaudu 42 000, kuid rongkäiku tuleb nendele lisaks ka ka omavalitsusjuhte, koolijuhte jt. Üle 40 000 inimese tuleb laulupeo rongkäigu ajal Tallinna tänavatele kindlasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles